Na jednání vlády plánuje v pondělí prosadit, aby stát postiženým podnikatelům uhradil polovinu nájemného za dobu od 12. března do konce června. Dalších 30 procent by měl uhradit pronajímatel a 20 procent nájemce.

"Na podporu dosáhnou všichni, kteří byli vládním nařízením odstaveni a musí platit nájemné, bez ohledu na to, zda měli otevřené okénko, nebo provozovali e-shop," uvedl Havlíček. Dodal, že prozatím má na jednání vlády předjednanou podporu pro uhrazení nájmu státem podnikatelům z jedné třetiny.

V ulicích Prahy se objevují transparenty vyzývající k solidaritě s lidmi, kteří kvůli epidemii koronaviru nemají na nájem. Na snímku z 31. března 2020 je transparent na železničním mostě pod Vyšehradem
Senátoři chtějí zrušit zmrazení nájmů. Kritizují chybějící časové ohraničení

Jelikož by ale hrazení poloviny nájmu stálo stát podle něj jen o jednu miliardu více, bude se snažit prosadit tuto variantu. V případě, že by stát hradil třetinu nájemného, stálo by to rozpočet zhruba tři miliardy korun. V případě poloviny by to byly čtyři miliardy korun.

Svaz průmyslu a dopravy ČR v dnešní tiskové zprávě návrh přivítal. Vyzval ovšem vládu, aby akceptovala návrh ohledně dotace na nájem ve výši 50 procent, a ne 33 procent.

"Očekáváme, že příspěvek na nájem by mohl pomoci až 150 tisíc podnikatelů," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Příspěvek na nájem podle svazu pomůže také restauracím a kavárnám, když současné odhady počítají s tím, že by krizi nemusela přečkat zhruba každá třetí provozovna.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Populismus a chaos, řekl Kubek k vládním opatřením. Ministr Vojtěch oponoval

"Dotace státu na pokrytí části najmu tak může zachránit existenci řady restaurací," uvedl člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Petr Jonák. Zároveň vyzval stát, aby vytvořil pro restaurace i hotely speciální uvěrový program COVID s vyšším ručením pro komerční úvěry.