Přidáme peníze školkám, vypíšeme výběrové řízení na opravu silnic a před příštím hokejovým zápasem vyměníme trenéra. Brněnští radní podobně rozhodovat nechtějí. Většina politických stran ze zastupitelstva totiž nesouhlasí s nákupem akcií hokejového klubu Kometa.

V pondělí o možné koupi politici znovu začali jednat, návrh sociálních demokratů však nemá podporu ani u koaličních partnerů. „Ve sportu fungují transakce, které nemůžeme hlídat až úplně do konce. Město by se na takových praktikách muselo podílet. Podle mě není žádný důvod do klubů vstupovat, a proto tento návrh nepodpořím,“ uvedl lidovecký náměstek primátora Daniel Rychnovský, který má na starosti právě sport a kulturu.

Jsou lepší způsoby

Zásadně proti vstupu Brna do hokejového klubu je také radní Jiří Zlatuška. „Město by do soukromé firmy podobným způsobem vstupovat nemělo. Mohlo by se to brát jako nedovolená podpora. Nepovažuji to ani za svědomité hospodaření s obecním majetkem,“ vzkázal Zlatuška.

Problém s nákupem akcií má také čtvrtá koaliční strana, zelení. „Není to nejlepší způsob podpory vrcholového sportu. Existují lepší, efektivnější a méně rizikové cesty. Pro nákup akcií proto s vysokou pravděpodobností ruku nezvednu,“ řekl náměstek primátora Martin Ander.

Podporu sociální demokracie nezíská ani u nejsilnější opoziční strany, občanských demokratů. „Nedovedu si představit, že bychom koupili jednu třetinu akcií Komety. Nevím, proč bychom měli takto protěžovat jediný sport na úkor těch ostatních. To bychom pak mohli koupit také jednu třetinu akcií fotbalového nebo basketbalového klubu,“ podivoval se šéf klubu brněnských zastupitelů za ODS Leo Venclík.

Zklamaný Onderka

Primátora Romana Onderku postoj ostatních stran zklamal. Podle něj už dříve zastupitelé schválili pětačtyřicetimilionovou podporu Kometě na tři roky. „Proto by si mělo město peníze pohlídat. Kontrola je možná jedinou cestou, a tou je akciový vstup do klubu. To znamená koupi minimálně jedné třetiny akcií,“ vysvětlil snahu získat podíl v hokejovém klubu Onderka.

Ten se ani teď nevzdává. „Sociální demokracie vstup do Komety vždy podporovala a podporovat bude. Budu se dál pokoušet shodu v zastupitelstvu najít,“ zopakoval i včera Onderka. Vlastník Komety Libor Zábranský zatím o posledním vývoji kolem plánovaného prodeje neslyšel. „O vstupu města do Komety se hovoří už tři roky, ale zatím nikdo nic nepodnikl. Vypovídá to o tom, že zdejší politici nemají zájem, aby se v Brně hrál profesionální hokej. Je to pro mě dobře, protože se mohu sám kdykoliv rozhodnout s Kometou v Brně skončit,“ vzkázal vedení města Zábranský a dodal, že dokud město nebude mít o podporu profesionálního hokeje zájem, Brno v názvu klubu nebude.