Doby epidemií žloutenky a jiných nemocí, za něž mohla především nedostatečná hygiena, jsou pryč. Přesto uspořádala Krajská veterinární správa Jihomoravského kraje společně s hygieniky a agrární komorou řadu seminářů o hygieně výroby pro jihomoravské firmy.

Cílem akcí bylo připomenout firmám důležitost přísné hygieny a důkladného tepelného zpracování potravin. V Jihomoravském kraji totiž loni výrazně stoupl výskyt bakterie listerie v potravinách. Loni bylo v regionu šestnáct případů onemocnění listeriózou. Letos do konce dubna pak čtyři. Přitom v předešlých pěti letech zaznamenali hygienici jen jeden případ.

„Buď lidstvo ztrácí imunitu na tuto bakterii, která je asi v každém desátém člověku, nebo potravinářské firmy přestaly dbát na hygienu. V obou případech ale ten skokový nárůst nedává smysl,“ uvedl jihomoravský radní Jan Letocha.

Epidemioložka z krajské hygienické stanice Renata Vaverková si ale nemyslí, že by za nárůstem listeriózy na jižní Moravě byla oslabená imunita. „Jinak by onemocněly i jiné skupiny lidí, nejen ty rizikové,“ řekla. Vyšší riziko hrozí hlavně lidem starším osmdesáti let a těhotným ženám. „Když se budoucí maminka nakazí, většinou dojde k samovolnému potratu nebo předčasnému porodu,“ dodala.

Listerie nacházejí kontrolní instituce nejčastěji v lahůdkářských výrobcích, jako jsou saláty, nebo v měkkých zrajících sýrech. Nebezpečné je i syrové maso nebo nepasterizované mléko. Listerie se vyskytuje v půdě a vodě. Přenáší ji zvířata, u nichž se ale nemoc nijak neprojevuje.

Do potravního řetězce lidí se bakterie může dostat, pokud se špatně tepelně zpracuje především mléko a maso. Jihomoravští veterináři v minulém roce odebrali v regionu přes šest stovek vzorků. Bakterii listeria monocytogenes našli ve čtyřech z nich. Vegetariáni jsou klidní Lidé se ale většinou této nemoci neobávají. „Listeriózy se nebojím. Jsem vegetarián, takže z masa ji nedostanu, lahůdkářské výrobky nekupuji a zeleninu a ovoce pořádně umývám. A co se mléka týče, tak to máme sice domácí, ale vždycky ho důkladně převařujeme,“ řekl Michal Chládek z Rajhradu u Brna.

Naopak výrobci mají z pouhým okem neviditelné bakterie strach. „Listerióza je zákeřná, jako vetřelec. Přežije totiž skoro všechno a je úplně všude. Bráním se jí tím, že mám provozovnu postavenou tak, aby se nekřížily různé fáze výroby. Důležité je také dodržování předepsaných teplot,“ řekl spolumajitel brněnské výrobny šnečích specialit Miroslav Souček. Kontroly z jihomoravské veterinární správy k němu do podniku chodí zhruba každého čtvrt roku.

„Oznámí to den dopředu, není to přepadovka. Berou nejrůznější vzorky, třeba i stěry ze stěn,“ dodal Souček.