Počítačový gigant Microsoft totiž dnes (čtvrtek 21. února) otevře v Brně v Technologickém inkubátoru II na Palackého vrchu první Inovační centrum v České republice. To bude mít za úkol nejen rozvoj nadějných začínajících firem v oblasti IT ale i pomoc při rozvoji inovací v celé České republice.

„Budeme se snažit pomoci firmám růst a propagovat ty, které přicházejí s inovativním přístupem a technologiemi, včetně podpory jejich konkurenceschopnosti na místním i mezinárodním trhu,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel společnosti Microsoft v České republice Petr Karásek. Microsoft podle něj pomůže firmám v přípravě uvedení jejich výrobků na trh nejen odbornými znalostmi, ale také jim nabídne potřebné programové a technologické vybavení.

Microsoft má v současné době v šedesáti zemích světa více než 110 inovačních center, která podporují lokální softwarový průmysl v daných zemích. Do konce roku 2009 plánuje zvýšit počet inovačních center na dvě stě v pětaosmdesáti zemích.

„Jedním zprvních klientů tohoto centra bude firma studentů VUT vBrně, která se zabývá vývojem „chytré“ slepecké hole, která by měla nevidomím pomoci díky počítačovým čipům vorientaci,“ uvedl manažer Microdoftu Dalibor Kačmář.

Do jednoho roku by chtěli zástupci Microsoftu spolupracovat svíce než stovkou podobných společností, které přijdou se zajímavých inovativním nápadem.

Podobná centra jsou ve světě naprosto běžná a podle Zdeňak Jiříčka zMicrosoftu udržují konkurence schopnost vyspělých zemí. „Musíme se smířit stím, že výrobní haly se budou idále přesouvat na východ, proto západní země více vsázejí na nové nápady a na takzvané know–how,“ podotkl Jiříček. Microsoft podle něj pomůže firmám nejen odbornými znalostmi, ale také jim nabídne potřebné programové a technologické vybavení. Jako například využití moderních počítačových serverů pro testování a vývoj vlastních projektů.

Vytváření podobných center podporují izastupitelé kraje. Například náměstek kraje Milan Venclík věří, že vnejbližší budoucnosti bude jižní Morava patřit mezi prvních padesát nejinovativnějších regionů Evropskéunie

Microsoft má vsoučasné době všedesáti zemích světa více než 110takovýchto inovačních center, která podporují lokální softwarový průmysl vdaných zemích. Do konce roku 2009plánuje zvýšit počet inovačních center na dvě stě.