To potvrzuje i údaj o nárůstu tuzemských turistů, jejich počet se v kraji zvýšil téměř o deset procent, zatímco počet cizinců se zvýšil pouze o dvě procenta. Českých hostů bylo téměř 446 000. Celostátně se počet rezidentů zvýšil dokonce o 18 procent.

Od počátku roku na jižní Moravě přenocovalo 1 245 604 hostů, což je čtyřprocentní nárůst. Počet zahraničních hostů však od ledna meziročně klesl o dvě procenta, ve všech ostatních krajích počet zahraničních hostů alespoň mírně rostl. Nejvíce přijíždí na jih Moravy Poláci, kterých bylo od začátku roku 80 000, za nimi následují Slováci a Němci.

Hosté strávili na jihu Moravy ve 3. čtvrtletí přes 1,45 milionu nocí, což je méně než v Praze a v jižních Čechách, ale i v Karlovarském kraji a zhruba stejně jako v Královéhradeckém kraji. Jde o devítiprocentní růst proti stejnému období loňského roku a i na něm se výrazněji podíleli tuzemští hosté. I nadále tráví hosté na jižní Moravě průměrně nejméně nocí v celé republice, a to 2,1.

Letošní sezonu si pochvalovali na jižní Moravě hoteliéři, provozovatelé kempů, koupališť i kasteláni. Absolutní návštěvnický rekord letos zaznamenal zámek v Lednici, který si do konce září přišlo prohlédnout 386 000 lidí. Zvýšení atraktivity mezi zahraničními hosty si představitelé kraje a Brna slibují od zavedení nové letecké linky do Mnichova, kterou společnost bmi regional spustí příští týden v pondělí.