Anketa se koná už popáté a letos v ní odpovídalo asi sedm tisíc podnikatelů. „Ptali jsme se lidí v hospodářských komorách. Jihomoravský kraj patří z pohledu setkávání podnikatelů a zástupců radnice k nejlepším republice. Slušná je i propagace v turistických informačních centrech," řekl zpracovatel dat Michal Kaderka.

Vyškov podle místostarosty Romana Celého těží z vybudování průmyslových zón v devadesátých letech. „Výtěžek z privatizace město investovalo zpátky do sebe. Máme u nás spoustu zahraničních investorů a vybudovaný průmysl přetrval i krizi. Hodně návštěvníků přiláká i Dinopark nebo akvapark, kde se podnikatelé mohou podílet ve službách," popsal Celý.

Druhé Šlapanice si vedly nejlépe v několika kritériích, podílu podnikatelů, dostupnosti pozemků nebo spokojenosti s přístupem radnice. Tajemník radnice Václav Hrabálek si na vyhlášení posteskl na odklady vybudování průmyslové zóny. „Máme na svém území zlatý trojúhelník asi 120 hektarů mezi dálnicí, letištěm a železnicí a bohužel se nám ani po osmi letech nepodařilo s tím prorazit," podotkl.

Starosta třetího oceněného Mikulova Rostislav Koštial upozornil na dobrou práci turistického informačního centra. „Bylo oceněno jako nejlepší v kraji. Máme schopnou ředitelku, která ho řídí podnikatelsky. A to je potřeba dělat i ve vedení radnice. Komunikovat s podnikateli, racionálně uvažovat a používat selský rozum," sdělil Koštial.

Brno z jednadvaceti srovnávaných měst skončilo na sedmém místě. „Podnikatelé ve městě se shodli, že největším problémem města je dopravní dostupnost, přestože ležíme na křižovatce dvou dálnic. Nemáme přímé pravidelné spojení s velkým letištěm v Evropě a také investory odrazují stálé průtahy přestavby železničního uzlu," řekla na vyhlášení ankety vedoucí Kanceláře strategie města Marie Zezulková.