Pro většinu lidí ale toto slovo symbolizuje odpočinek u knížky. „Pro mě literatura znamená knihy vydávat. V první řadě má pro mě ale stejný význam jako pro většinu – v pohodě si užívat čtení,“ říká Petr Minařík, spolumajitel nakladatelství Větrné mlýny.

Kromě toho, že rád knížky čte i vydává, zprostředkovává setkání spisovatelů s jejich čtenáři. Organizuje brněnský Měsíc autorského čtení – největší literární festival v České republice. Všechno začalo před dvanácti lety. Tehdy bylo Petru Minaříkovi dvacet let a spolu se svým společníkem Pavlem Řehoříkem dostal nápad. „K chození na pivo a do kina jsme si chtěli přidat i další zábavu – pořídit si nakladatelství,“ vzpomíná. A tak společně založili Větrné mlýny, nakladatelství, které vydává hlavně divadelní hry.

Prý proto, že je sami rádi četli. „Navíc tu před tím nic takového nebylo. Byla to díra na trhu, která zůstala, protože se k nám nikdo nepřidal,“ dodává Minařík, který zároveň pracuje jako dramaturg České televize a Divadla Husa na provázku. Když se ho ale někdo zeptá, jaké je jeho zaměstnání, odpovídá: nakladatel. Přes úzkou specializaci mají lidé podle Minaříka o knížky z Větrných mlýnů zájem.

„Vydáváme sice menšinové žánry, ale máme svou pevnou cílovou skupinu. Lidi, které baví číst divadelní hry nebo antologie povídek,“ podotýká Minařík. V roce 2000 se v nakladatelství rozhodli rozšířit svou činnost a uspořádat Měsíc autorského čtení. „Řekli jsme si, že by kromě divadelních nebo filmových festivalů mohl vzniknout i literární,“ přibližuje zrod akce nakladatel. Každodenní čtení pak podle něj odráží i supermarketovou filozofii: otevřeno každý den.

Zážitek z autorského čtení si mohli Brňané užít i letos. Už poosmé patřil červenec v Brně spisovatelům a jejich knihám. A lidé o festival znovu projevili zájem, celkem jich přišlo přes šest tisíc. Kromě českých spisovatelů se letos brněnským divákům představili i spisovatelé běloruští. „Běloruská literatura je zajímavá, originální a zároveň tak neznámá, že stálo za to ji v Brně představit,“ poznamenává Minařík. Největším zážitkem z festivalu prý pro něj ale je sledování, kolik lidí chodí.

„Letos pro mě bylo navíc příjemné překvapení, jak velký zájem byl o autorské čtení přenášené přes internet,“ připomíná Minařík technickou novinku literární akce. Spokojeni s brněnským Měsícem autorského čtení jsou i spisovatelé.

„Říkají, že v Brně je publikum nejlepší. Ať už je to fráze vymyšlená nebo ne, je fakt, že tolik lidí jako v Brně na ně nikde jinde nechodí,“ dodává Minařík.