Sedmadvacetiletý Gřeš svůj projekt založil na tabletech, které umí snímat čárové kódy. „V době, kdy jsem psal bakalářskou práci, se ještě levné tablety neprodávaly. Nejlevnější stály čtyři tisíce korun a počítal jsem tedy, že jich budu mít k dispozici jen několik. Za pár týdnů ale přišel otec s tím, že nakoupil zařízení za téměř čtvrt milionu a že je teď na mě, abych systém vytvořil," popisuje.

Mladý muž, který studoval informační technologie a ekonomii, projekt dotáhl do konce a tablety v továrně už fungují na ostro déle než rok. „Pomocí tabletů a kódů z výrobků i materiálu se v reálném čase jednoduše sleduje, kdo zrovna na čem pracuje, jaký je stav zakázek, skladů, nebo třeba také docházka zaměstnanců. V porovnání s konkurencí se dá tento systém velice rychle nasadit a práce s ním je jednoduchá i pro řadové zaměstnance," říká podnikatel.

Zaměstnanci továrny podle Gřeše přijali systém v klidu. „Báli jsme se, že se jim takové řízení nebude líbit, ale neměli s tím problém. Kde je více zaměstnanců, snadno totiž vznikají zmatky. Někdo třeba onemocní a to pak zdrží navazující výrobu. Tohle jim systém ulehčuje," doplňuje.

Systému věří natolik, že se rozhodl na něm založit podnikání. Životaschopnost nápadu prověřil tříměsíční program StarCube, po jehož skončení ho odborná porota označila za třetí nejlepší. „Byl to obrovský kopanec do zadku. Intenzivní trénink v řízení týmu, jak ho motivovat, vyhodnocovat práci, vybírat zaměstnance na různé pozice," dodává Gřeš.