Nedostatek brigádníků je hlavně za pokladnami obchodů a do rychlého občerstvení. „Kvůli nízké nezaměstnanosti není lehké v krátkém čase najít vhodné uchazeče,“ potvrdila mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Podle hlavního ekonoma firmy Cyrrus Lukáše Kovandy i řada studentů, kteří by jindy vzali brigádu, má nyní práci na částečný úvazek. „Dostávají vyšší ohodnocení,“ upozornil.

Výluková situace na dolním nádraží v Brně.
Na nádraží rozšíří výluku, omezí další spoje

Kvůli malé nezaměstnanosti se podle Kovandy firmy snaží nalákat brigádníky i navýšením odměny. Dodal, že jejich nedostatek potrvá ještě nejméně rok.

Problémy sehnat brigádníky mají i vinaři při sklizni hroznů. „Když máme problém s nedostatkem lidí, najímáme si kombajn,“ zmínil Martin Zemánek z rodinného vinařství ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku.

Výrobní firmy jsou na tom lépe, dost lidí má třeba Jonson Controls v Ráječku na Blanensku. „Brigádníci se k nám vrací,“ uvedla za firmu Andrea Frauenbergová.

Infografika.Zdroj: Deník/Markéta Evjáková


Brigádníky firmy lákají hlavně na vyšší mzdy, říká personalistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/- Brigádníků je nedostatek a bude ještě větší. Uvedla to Radka Hanychová z brněnské personální agentury Sodat, která je zaměstnavatelům pomáhá shánět. „Po prázdninách očekáváme další nárůst volných brigádnických míst,“ informovala Hanychová.

Proč je krátkodobých zaměstnanců nedostatek?
Kvůli nízké nezaměstnanosti firmám chybí stálí pracovníci. Nahrazují je pak brigádníky, a tak stoupá i poptávka po krátkodobých zaměstnancích.

Jaká místa jsou pro brigádníky nejméně, nebo naopak nejvíce atraktivní?
Nejméně uchazečů o práci se hlásí na pozici pokladní. Největší zájem je o stáže či administrativu.

Čím firmy brigádníky lákají?
Zejména na vyšší platové ohodnocení.

Budou shánět krátkodobé pracovníky i po prázdninách?
Ano. Dokonce čekáme nárůst volných brigád. Ten je vždy spojen s předvánočním obdobím, které někde začíná už na podzim.

ZUZANA VRBECKÁ

Ilustrační foto
Lidé z Dornychu nechtějí nové sousedy, podepisují proti nim petici