Ochutnal jste už letošní Svatomartinské víno?

Ano, měl jsem tu možnost. Vína jsou velmi ovocná a svěží, což je i žádoucí u mladých vín.

Svatomartinského bude letos méně než v předchozích letech. Je to především kvůli stávajícím omezením vinou koronavirové pandemie?

Je to tak. Jen si vezměte, kolik restaurací mělo otevřeno a dělalo svatomartinské hody, u kterých se nabízelo svatomartinské víno. Bývaly různé akce na náměstích, festivaly, hody. Nejen v Brně, Hustopečích nebo třeba Čejkovicích, ale po celé republice. Klidně v Teplicích. To vše je zrušené. Letos i Makro snížilo své objednávky směrem ke Svatomartinskému.

I vinařů vyrábějících toto víno je tedy letos méně?

Ti, kteří měli přímé vazby na restaurace, do výroby Svatomartinského letos ani nešli. Nevěděli, jak by víno prodali. Místo loňských osmadevadesáti se zapojilo čtyřiasedmdesát vinařství. Loni jsme měli asi 420, letos je 312 vzorků. Snížil se také celkový objem. Loni jsme mluvili až o dvou milionech a dvou stech tisících lahvích. Předpokládáme, že letos se prodej bude pohybovat na úrovni 1,5 nebo 1,75 milionu.

Jaroslav Machovec

Je mu třiašedesát let. Žije v Lednici na Břeclavsku. Má manželku a dvě dospělé děti, dceru a syna.

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, dnešní Mendelovu univerzitu.

Pracoval v různých pozicích v tehdejších Moravských vinařských závodech, byl ředitelem Vinia Velké Pavlovice. Od roku 2002 je ředitelem Vinařského fondu.

Má rád literaturu a sport. Baví ho historie.

Kde si lidé mohou Svatomartinské koupit?

V marketech, pak jsou tu vinotéky, které mohou prodávat přes okénko, ale zákazníci tam víno před koupí neochutnají, jak bývalo obvyklé. A pak přes eshopy. Představa, že nahradí obvyklý prodej a všechny podzimní akce je ale naprosto lichá.

Snažili jste se vinařům během roku pomoci s propagací?

Už na jaře jsme udělali speciální stránku, kde jsou všichni vinaři, kteří mají vlastní eshopy. Lidé se tak mohou daleko rychleji orientovat. Propagovali jsme to na sociálních sítích. Eshopy jim zvedly tržby. Celý prodej přes internet v republice dělal ve víně dvě až tři procenta. I kdyby se zvedl násobně, výpadky způsobené pandemií nenahradí.

Svatomartinské by se mělo otevírat především na svatého Martina. Vydrží třeba i do příštího roku?

Je připravováno jako mladé, svěží, první víno do lahví. Je určené k rychlé spotřebě. Neznamená to však, že se po týdnu nebo dvou zkazí. Bude pitelné i po Vánocích nebo na jaře. Zkoušeli jsme Svatomartinská chutnat po roce a mnohá byla velmi dobrá.

Dá se nynější situace srovnat se stavem na jaře, kdy kvůli koronavirové krizi nebyla například putování po sklepech nebo košty vín?

Podzim je tradičně pro vinaře nejsilnější a největší prodejní příležitostí. Situace je ještě horší než na jaře. Byla zrušená vinobraní, což jsou významné festivaly, které odpadly. Nekonaly se burčákové slavnosti. Ti, kteří přišli o část tržeb na jaře, očekávali po docela slušném létu, že podzim je trochu zahojí. Ale to se nestalo.

Jak velké očekáváte letos ztráty vinařů?

Všichni věřili, že podzim bude dobrý. Propad tržeb může být třicet až pětatřicet procent oproti předchozímu roku. Podobná čísla jsou i u pivovarů. Nejvíce utrpěli vinaři orientovaní na gastronomii. Když jsme však dělali v létě průzkum, byli i malí vinaři s přímou klientelou, kteří zaznamenali větší prodej.

Je alespoň částečná výhoda, že, oproti jaru, už vinaři věděli, jak se zařídit?

Nic nenahradí, když je trh otevřený. Ale pochopitelně už se naučili pracovat v omezeném režimu. Připravenost z jara napomohla.

Registrujete vinařství, která kvůli současné krizi už skončila?

Zatím takové informace nemáme. I když bychom byli neradi, nevylučuji, že se to mohlo stát.

Jaká část roku byla pro vinaře letos ve vinohradech nejhorší?

Asi podzimní deště. Hlavně říjen byl srážkově nadprůměrný. Zaplať pánbůh, že máme před sebou pár hezkých dnů. Momentálně je nedostatek lidí pro práci ve vinici. Pokud je mokro, sklízecí technika se do vinohradů nedostane, kombajny zapadnou. U hroznů se objevila hniloba.

Bude to mít vliv na výsledný produkt, tedy víno?

Vesměs všechny odrůdy ve vinicích dosáhly do kvality pozdních sběrů. Nyní bude záležet na vinařích, jak to zvládnou ve sklepech.

V letošním roce začalo vinobraní oproti předešlým teplejším letům později. Jak je to neobvyklé?

Léto bylo chladnější než předcházející roky. Mnozí upozorňovali, že vinobraní je letos později. Zdůrazňuji, že tohle období bývalo dříve normální.

V čem budou vzorky letošního ročníku jiné třeba oproti loňskému či předloňskému?

Bílá vína budou mít dostatek kyseliny. Oproti předešlým letům, kdy chyběla, to teď rozhodně nehrozí. U červených vín budou mít vinaři více práce. Hrozny potřebují více slunečního svitu. Každý ročník je svým způsobem jiný. Záleží na počasí, které je stále určující. Myslím si ale, že už se s tím naučili pracovat.