Uvažovalo se o ní již před pěti lety. Ale místo toho se modernizovala stáčecí linka, nové nádoby na kvašení, linka na výměnu lahví a mnoho dalších zařízení. Moderní varna bude stát několik miliard korun.

Po té staré nezůstane vpivovaru ani památky. „Nejedná se samozřejmě o původní varnu, zroku 1872, kdy pivovar vznikl. Postupem času se musela různě modernizovat a automatizovat, takže nejstarší věci jsou staré zhruba zhruba padesát let,“ usmál se zástupce pivovaru Tomáš Pluháček. Důvodem rekonstrukce jsou mimo jiné i požadavky na zvýšení výstupů piva. Vsoučasné době opouští denně brány pivovaru čtyři a půl tisíce sudů a tři sta tisíc lahví piva. Snovou varnou by produkce Starobrna měla vzrůst zhruba o čtyřicet procent. „Teď produkujeme devět set dvacet tisíc hektolitrů piva, včetně Hostanu. S novou varnou bychom se chtěli dostat až na jeden a půl milionů hektolitrů,“ upřesnil projektant Tomáš Kosmák.

Takový objem si brněnští pivaři nedovedou ani představit. „Kdo to bude pít?,“ zasmál host pivovarské hospůdky třicetiletý Radek Tomšů. Pak ale dodal, že vzhledem ktomu, jaká vposledních letech panují vedra, tak je zvýšení produkce Starobrna velmi dobrá věc. „Zachrání nás to před úpalem. A kromě toho, Česko má takovou spotřebu piva, že se určitě nezkazí,“ dodal.

Provoz varny nyní jede na maximum, aby se vytvořily zásoby pro dobu, kdy bude rekonstrukce vrcholit. V říjnu totiž dojde k odstávce jedné poloviny varny, která se bude asi do ledna příštího roku rekonstruovat. V únoru bude nutné asi na dva týdny odstavit varnu kompletně. „Teď vlétě si to nemůžeme dovolit, protože poptávka je logicky mnohem větší, než vzimě,“ řekl Kosmák.

Všechno zařízení varny je českého původu. „Takže se kompletně zachová česká technologie výroby a já doufám, že to tak bude i po následujících několik desetiletí,“ řekl Kosmák. Podle Tomáše Pluháčka nynější investice přispěje k tomu, že se pivovar stane jedním z nejmodernějších v evropském měřítku. „Varna bude prakticky celá ovládaná počítačem. Na její obsluhu budou potřeba maximálně dva tři lidé, zbytek se přesune do jiných provozů,“ dodal.

Provoz varny bude mnohem ekologičtější. Tepelné výpary, které momentálně unikají do okolí, se budou jímat a druhotně využívat, sníží se množství odpadních vod a emisí. Už nyní funguje pivovar dost ekologicky. Vpivovaru je totiž vprovozu jímací stanice oxidu uhličitého, který vzniká při kvašení piva. „Buď ho prodáme nebo použijeme jako náplň do lahví a sudů,“ řekl Pluháček. Zástupci pivovaru odhadují, že se jim vložené investice vrátí maximálně do šesti let.