Patří mezi ně také Hana Galacová, která lákala zájemce do obchodu s dětským oblečením Šatnič Ka.kids. „Lidé úplně přestali chodit. Teď prodávám už jen na internetu a hledám novou kamennou prodejnu," poznamenala.

Přestože vedení městské části kvůli rekonstrukci snížilo v září nájmy obchodníkům v obecních domech, situace pro spoustu z nich zůstává kritická. Většinu z budov totiž vlastní soukromníci. Radnice navíc podnikatelům ulevila méně, než původně slibovala. „Nájem jsme chtěli snížit na korunu za metr čtvereční, na zasedání zářijové rady jsme se nakonec dohodli na polovině. Peníze lidem vyplatíme zpětně i za předchozí měsíce," vysvětlil starosta Pavel Tyralík.

Ne všichni s rozhodnutím souhlasili. Například zastupitel Jindřich Zuziak si myslí, že cena měla zůstat na symbolické jedné koruně. „Podnikatelům takový krok pomůže snížit provozní náklady, když už jim výrazně klesly tržby. Všichni si pamatují, že při minulých dlouhodobých uzavírkách ulic Milady Horákové, Husovy nebo Pekařské řada obchodníků odešla a ani po otevření se nevrátila," řekl.

Výše nájemného pro ostatní podnikatele závisí na rozhodnutí majitelů budov. „Někteří obchodníci dokonce odešli preventivně už před opravami. Jiní to jeden dva měsíce zkusili, ale pak také skončili. My bychom tu za plný nájem také nebyli. Tržby spadly na polovinu a chodí k nám už jen místní," podotkl Martin Fučík z pivnice Pošta.

Problém s nedostatkem zákazníků mají i další podniky. „V létě nakupuje vždycky méně lidí, ale ne o tolik. I teď proděláváme. Kdybych měla víc obchodů, tenhle zavřu," uvedla majitelka květinářství Michaela Pflegerová. Podle ní mají výhodu podnikatelé, kteří vlastní prodejen víc nebo si vypomáhají přes e-shopy.

Opravy za 220 milionů korun mají přitom trvat až do konce června. „I když si někteří lidé stěžují, rekonstrukce je zkrátka nutné zlo. Dělníci se snaží všechno stihnout v termínu," poznamenal starosta.

KATEŘINA ŠEVČÍKOVÁ