Tomáš Michalec a Michal Macka prodávají na brněnském Náměstí 28. dubna nové i použité telefony, nabízejí paušály zejména společnosti T-Mobile a zařizují opravy porouchaných přístrojů.

„Zákazníci si mohou telefony nakupovat také přes internet. Máme i zakázky od firem, kdy majitelé chtějí, abychom jejich zaměstnance vybavili telefony se SIM kartami a výhodným voláním mezi sebou,“ uvádí rozpětí nabízených služeb Michalec, který ve firmě zajišťuje veškerý servis.

Zkušenosti s telefony mají majitelé už z dřívějška. Oba byli před založením společné firmy spolumajiteli jiného obchodu se stejným zbožím. „V šestnácti letech jsem si koupil první mobilní telefon, který jsem okamžitě rozebral na součástky. Možná i proto byl můj první obchod zaměřený zejména na servis, jenž jsme zařizovali pro řadu zastaváren a bazarů,“ usmívá se Michalec.

S potěšením vítá nedávné zprovoznění databáze kradených telefonů. Nemusí se už zabývat etickými otázkami, odkud pocházejí telefony, které opravuje.

„První zahraniční objednávku jsem měl z Indonésie. Na internetu jsem se na jednom zahraničním fóru, jehož se účastnili lidé se zájmem o opravy telefonů, seznámil s obchodníkem z Indonésie. Od něj jsem koupil pět telefonů,“ vzpomíná Michalec na podnikatelské začátky. Později dovážel telefony z Rakouska a náhradní díly z Dubaje a také z Číny.

Před dvěma lety se dohodli s Mackou a založili společný obchod. „Michal je trenér tradičního karate. V polovině devadesátých let šil kimona. Tento dům, ve kterém nyní sídlíme, koupil a prodával v něm telefony pod značkou Budo Centrum. Po krátké pauze se spolu se mnou k telefonům i jménu firmy vrátil. Název naší firmy je sice spojený s bojovým uměním, ale zůstali jsme u něj, neboť zákazníci jsou už takto navyklí,“ vysvětluje Michalec.

Od začátku listopadu však majitelé dům, ve kterém sídlí, opravují. Možná dojde i na změnu loga.