VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hodinář: Lidé už investují i do hodinek

BRNO - Už v době, kdy si lidé chodili v Brně opravovat hodinky a budíky do státního podniku Klenoty, spravoval je a kontroloval František Hanák.

26.4.2007
SDÍLEJ:

Hodinářský mistr František Hanák.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Působil totiž jako vyučený hodinář ve státní firmě až do sametové revoluce. Pak ale nastal obrat, díky kterému je dnes jeho rodinné hodinářství v Rašínově ulici po sedmnácti letech existence jednou z neznámějších společností v Brně.

Možnost založit si vlastní firmu se Františku Hanákovi naskytla v devadesátém roce. „Klenoty tehdy rozprodávaly své prostory a já se toho chytil. Navíc jsem měl už delší dobu chuť se osamostatnit a zkusit pracovat sám,“ vzpomíná dnes jednašedesátiletý podnikatel, jehož rodina se věnuje hodinářství po generace.

Díky kontaktům ze Švýcarska se soukromý podnik rychle rozjížděl. Hanák se stal dokonce prvním v zemi, kdo mohl prodávat hodinky věhlasné značky Omega. „Člověk si myslí, že prodávat tyto věci je jednoduché, ale Švýcaři si důkladně vybírají ty, komu budou věřit a dodávat,“ připomíná Hanák.

Situaci mu podle jeho slov ulehčil i fakt, že od prvopočátku stála po jeho boku manželka. „Hodinářství máme asi v krvi, protože žena se začala věnovat servisu. Ve firmě se nám daleko jednodušeji komunikovalo a o sedm let později se k nám přidal i syn,“ pochvaluje si hodinářský odborník, v jehož společnosti dnes působí celá rodina.

Na stereotyp si ale nestěžuje. „Naštěstí děláme každý úplně jiný druh práce, takže se v moc nepotkáváme. Ponorkovou nemoc jsme s manželkou zažili snad jen v začátcích,“ směje se Hanák.

To, že ve výkladních skříních hodinářství zákazníci najdou už jen dražší kusy, prý není náhoda. „Dříve jsme tu měli i budíky nebo kuchyňské minutky, ale dnes jsou těch věcí plné hypermarkety. Rozhodli jsme se soustředit na kvalitní, i když drahé hodinky. Nouzi o klienty ale nemáme,“ vysvětluje sedmatřicetiletý Dalibor Hanák, který spolu se svým otcem firmu vede, a který pomáhal zakládat i další pobočku v centru Brna na Josefské.

Oba tvrdí, že se lidé za poslední léta naučili investovat do kvality, takže za hodinky utratí klidně i desítky tisíc korun. „Bohužel někteří zákazníci ještě neumí být trpěliví. Někdy se totiž na vybrané kusy musí čekat třeba i rok,“ podotýká Hanák.

26.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Černý pátek láká na obří slevy. Akce jsou ale často vytvořené uměle

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Brno - Běžný odpolední provoz v brněnské ulici Koliště nahradily ve čtvrtek odpoledne hasičská auta s blikajícími majáky. V centru Brna totiž unikal plyn a hasiči museli ulici na dvě hodiny uzavřít.

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT