V ulici Česká číslo šest se dnes prodává sportovní i módní oblečení a také tam mimo jiné už čtyři roky nabízí středověké pochoutky restaurace Středověká krčma.

„Právě proto, že byla kavárna v těsné blízkosti redakce Lidových novin, chodili si do ní novináři ve volné chvilce odpočinout. Při návštěvách Brna tam zavítal i Karel Čapek,“ uvádí Luboš Staněk ve své publikaci vyprávění o starých obchodech a živnostech města Brna.

Brichtova kavárna byla místem vzdělanců. Řada z nich si do ní chodila přečíst denní noviny, které tam byly vždy zavěšené na dřevěných rámech.

„V letech první republiky v kavárně každý den koncertovalo salonní kvarteto, vždy od šesti hodin večer do půlnoci. Vstup byl volný,“ píše v knize Krčemné Brno Karel Altman.

Kavárnu navštěvovali i studenti, úředníci a zaměstnanci blízkých bank a pojišťoven. Lákadlem mohly být kulečníkové stoly, na kterých si mohli zahrát biliár.

„Vynikající brněnští šachisté, mezi nimi třeba Ferdinand Formánek, chodili do kavárny využívat šachových polí. Ta byla umístěná na stolcích těsně pod okny kavárny, aby hráči měli denní světlo,“ vzpomíná Staněk.

Brichta ale kavárnu nevlastnil od úplného začátku. Původně to byla kavárna německá, vedl ji kavárník Stifter a pak jeho nástupce Bellak. „Brichta se vyučil ve Vídni a tam také rok vedl kavárnu. Když koupil německou kavárnu v České ulici, vytvořil z ní útulnou, oblíbenou a hojně navštěvovanou kavárnu českou,“ popisuje Altman.

Jméno Karel Brichta se záhy rozneslo po celém Brně. Uplatnil se jako kavárník před první světovou válkou, za války i za první republiky. „Působil také jako předseda hospodářského odboru Zemské jednoty. Sestavoval pořad společenských akcí, zejména plesů, kterých se pod jeho vedením do roku 1932 konalo jedenáct,“ poznamenává Altman.

V kavárně v České ulici kavárník působil celých osmadvacet let. V současnosti je v těchto místech obchodů a podniků hned několik. Na pohostinskou tradici navazuje Středověká krčma, jež však sídlí ve sklepních prostorách. „Historickou restauraci jsem tu založil před čtyřmi lety jako sedmnáctou v pořadí. Ty první jsem ale zavedl v Německu. Jídlo, oblečení zaměstnanců i program stylizujeme tak, abychom v zákaznících vyvolávali středověkou náladu,“ říká majitel restaurace Richard Hošek.