Čas zimních dovolených se pomalu blíží. Nektěří majitelé psů, tak možná už přemýšlí, kam dají svého domácího mazlíčka. Ne všude jej totiž mohou vzít s sebou. Měli by si ale pospíšit. Jihomoravské hotely pro psy totiž už mají téměř plno.

„Vánoce a jarní prázdniny už máme skoro zaplněny. V sezóně, když mají školáci volno, tak je o naše služby velký zájem. Třeba na léto u nás rezervují majitelé místa již v březnu,“ uvedla například Alena Vavříková z hotelu pro zvířata v Říčkách u Brna.

Nejčastěji nechávají majitele zvířata v ubytovnách, když jedou na dovolenou, pracovní cestu nebo musí do nemocnice. „U nás je možné nechat pejska třeba jeden den nebo i několik měsíců. Měli jsme tu i jedince, kteří tu byli i čtvrt roku,“ podotkla vedoucí dvou brněnských hotelů pro psy Jana Tošnarová.

Za den v ubytovně zaplatí majitel zvířete v průměru asi sto dvacet korun. Záleží ale na velikosti psa a jestli mu přiveze vlastní stravu. Objednat si může i speciální výcvik. I přesto, že je o služby takových hotelů zájem, pro majitele je to spíš koníček, než cesta ke zbohatnutí. „Mimo sezónu moc práce nemáme. Navíc nechceme ceny táhnout nahoru. Víme, že mnoho lidí by si pak naše služby nemohlo dovolit,“ dodala Vavříková.

Cena je i tak jedním z důvodů, proč lidé o využití hotelu ani neuvažují. „Je dobré, že něco takého existuje, ale já bych na to prostě neměla peníze,“ řekla například majitelka jezevčíka Naď a Wolfová.

Ubytování v cizím prostředí může být pro některá zvířata nepříjemné. „Psi sice prostředí hotelu snáší celkem dobře, ale změna režimu a krmení může ovlivnit chování jakéhokoliv zvířete. Navíc se mohou nakazit různými infekcemi a parazity,“ uvedl nevýhody hotelů Miroslav Svoboda z Fakulty veterinárního lékařství v Brně.

Problémů s ubytovanými zvířaty ale bývá minimálně. „Obvykle si každý pes zvykne asi do dvou dnů. Majitel by měl vzít pejskovi dečku, misku nebo prostě něco, co zná,“ vysvětlila Christina Spustová z psího hotelu Lady a Tramp v Dolních Kounicích.

S ní souhlasí i Vavříková. „Záleží na povaze a rase psa. Někdy majitelé přivezou zvíře na noc na zkoušku, aby věděli, jak to pes přijme,“ uvedla.

Kromě hotelů nabízí podobnou službu i něktěré brněnské útulky. „U nás je rozdíl v tom, že vybrané peníze jdou na provoz útulku. Jsou to pro nás peníze navíc. Nemáme ani žádný ceník a o penězích se většinou s majitelem dohodnem až na místě,“ poznamenala Katka Štolpa z brněnského útulku Interpespenzion.