Vystudovaný puškař Marek Hanák před sedmi lety založil puškařskou firmu v Bukovicích u Brna. „Ke zbraním mě to vždy táhlo. Zajímám se o myslivost a baví mě lov. Vlastním brokovnici a dvě kulovnice, které aktivně používám,“ vysvětluje Hanák.

Puškařině se vyučil v brněnské Zbrojovce, pro kterou pak devět let pracoval a kde získával praxi. „Když jsem začínal studovat, obor puškařina ještě neexistoval, ale věděl jsem, že se bude zakládat. Ve třídě nás bylo asi dvacet, ale jen já se puškařině dnes věnuji,“ uvádí majitel firmy. Ve škole se naučil jak technologické postupy výroby zbraní, tak i následné sestavování. Tyto znalosti využívá při výrobě sportovních a loveckých zbraní, na které se jeho firma zaměřuje. Součásti služeb je i servis, ale běžnou údržbu zbraně podle něj zvládne každý uživatel sám.

Ročně vyrobí přes čtyřicet zbraní, z nichž si většinu koupí myslivci, kteří tak tvoří největší procento klientely. Zbraně vyrábí i na objednávku, podle představ uživatele. Ceny těch nejdražších z nich se však kvůli ozdobným rytinám vyšplhají až na několik desítek tisíc. „Na trhu je velký výběr zahraničních zbraní. Najdou se však milovníci, kteří chtějí mít ve své sbírce zbraň vyrobenou u nás,“ uvádí Hanák. Podle něj je v Česku hodně prodejců těchto předmětů, ale jen málo puškařů. Konkurence tak v této oblasti není příliš veliká, a proto má zakázky po celé republice.

Každá zbraň vyrobená v jeho dílně musí projít tormentační zkouškou, kterou provádějí zaměstnanci Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Pokud je zbraň v pořádku, razí se na ni značka, která je podmínkou k následnému prodeji.

„Zákazník musí do desíti pracovních dnů od zakoupení novou zbraň přihlásit na policii v místě svého bydliště. Policie mu na základě tohoto ohlášení vydá průkaz zbraně. Puškař je zase povinen do jednoho měsíce policii obeznámit s tím, že zbraň prodal,“ dodává puškař.