Podnikatelský inkubátor zahájil provoz v Brně. Chce v regionu podpořit vznik firem, zabývajících se vývojem a využitím nových technologií. Provozuje ho Výzkumný ústav stavebních hmot.

„Nové společnosti budou kromě jiného tři roky dostávat dotace na rozvoj. V prvním roce padesátiprocentní příspěvek na nájemné, ve druhém čtyřicet a ve třetím třicet procent. Po této době by se už firma měla úspěšně prosadit na trhu sama,“ přiblížil princip brněnského podnikatelského inkubátoru jeho ředitel Petr Mandelík.

Podpory se dočká nejméně patnáct podnikatelů. Jedním z nich je i Martin Tvarůžek, zabývající se průmyslovým designem. „Podle mne je průmyslový design u nás dost opomíjený. Přitom zkušenosti ze západních zemí ukazují, že výrobek s přitažlivým designem je mnohem úspěšnější, než se špatným,“ řekl designér Tvarůžek.

Pro přijetí do inkubátoru musí podnikatel vyplnit žádost a vypracovat stručný podnikatelský plán. Návod, jak ho správně napsat, mohou podnikatelé najít například na internetových stránkách agentury CzechInvest. Ta podporuje malé i střední podnikatele. Ať už prostřednictvím peněz z fondů Evropské unie, nebo odborným posuzováním projektů

Jde to i v praxi

„Podpora výzkumu a vývoje se často zneužívá v nejrůznějších projevech a většinou jde o prázdné fráze. Tady je vidět, že to jde i v praxi,“ pochvaloval si otevření inkubátoru generální ředitel CzechInvestu Roman Čermák.

Na podnikatelský inkubátor naváže školicí středisko a inovační centrum, které vytvoří Vědeckotechnický park Brno-­jih. „Připravit vynikající produkt je jedna věc, ale úspěšně ho uvést na trh, to je věc druhá. Vědeckotechnické parky pomohou zájemcům s obojím,“ zdůraznil předseda představenstva Výzkumného ústavu stavebních hmot v Brně Jiří Veselý.