Cateringové služby poskytují v Brně a okolí desítky společností. Služby podniků, zabývajících se tímto servisem vyhledávají zákazníci stále častěji a patří mezi ně malé i větší firmy. „Je to devadesát procent naší práce v cateringu, jen v letošní plesové sezoně jsme dělali patnáct plesů pro tento druh klientů,“ uvedl jeden z vedoucích firmy Catering-PM Gastroservis Petr Cajzl.

Ceny jsou ve stovkách na osobu

Cena rautu, večeře nebo večírku s bohatým občerstvením se pohybuje různě. „Za pět set korun na osobu jsou ty nejzákladnější služby jako studená kuchyně a pár číšníků,“ řekl spolumajitel firmy Party servis Valoria Martin Plotěný. Horní cenové hranici se podle něj meze nekladou. „Byly případy, kdy jsme měli zakázky i za tři tisíce na osobu za jeden večer,“ dodal Plotěný.

Dražší pohoštění ale znamená i přípravu specialit. „Čokoládová fontánka je teď asi největším lákadlem. Efekty a sošky z ledu už jdou pomalu z módy,“ přiblížil současné trendy v cateringu Cajz z Catering_PM Gastroservis. Firmy a agentury které využívají cateringových služeb si nabídku většinou pochvalují. Spokojeni jsou s přizpůsobivostí, flexibilitou a novými nápady. „Většinou seznámíme firmu s programem, druhem hostů, typem akce a oni přijdou již s hotovými návrhy,“popsala spolupráci s cateringem manažerka PF You agentury, která jej využívá často, Petra Fňukalová.

Bohatá nabídka rautů ale závisí na pracovnících. Firmy z oboru se shodují v tom, že je na gastronomickém trhu nedostatek vysoce kvalifikovaných specialistů. Kuchařů a číšníků je hodně, ale pokud firma potřebuje profesionály se zkušenostmi s obsluhováním například prezidenta, není jednoduché je najít.

Číšníci a kuchaři si práci v cateringových společnostech většinou pochvalují. „Je to zajímavá zkušenost do života. Pokud člověk pracuje v solidní firmě, dostane se na nevšední místa a pozná i spoustu zajímavých osobností,“ vpopsala svou práci jedna z pracovnic cateringu Veronika Ábelová. Platy lidí v této profesi jsou rozmanité. Podle Ábelové záleží na pozici pracovníka. „Ne všichni jsou zpravidla odměněni stejně. Vedoucí pracují na place, takže hodnotí jednotlivé pracovníky a záleží tedy i na schopnostech člověka,“ dodala Ábelová.