Když potřebuje Brňan Jan Kyzlink koupit víno na běžné pití, zajde si do vinotéky pro sudové stáčené do pet lahve. Brzy ale může mít smůlu. Novela vinařského zákona totiž povolí prodej sudového vína jen vinařům a dovozcům ze zahraničí. „Docela by mě to naštvalo, asi bych musel začít kupovat jen lahve. Sudovka je ale levnější. Lahvové víno někdy v obchodech nestojí za nic," uvedl Kyzlink.

Vinotéky by musely začít používat takzvané bag in boxy, tedy několikalitrové uzavíratelné krabice. „Je to nutnost, která přinese zdražení. Navíc jsou malé, špatně skladné a nejsou vratné jako sudy," postěžovala si Tatiana Mastišová brněnské z vinárny U Karafy. Například pětilitrové bag in boxy stojí přibližně dvanáct korun. Cenu by ve výsledku zaplatil kupující.

Některé vinotéky ale našly cestu, jak sudové víno prodávat i nadále. Získají status výrobce tím, že si u konkrétního vinaře objednají výrobu přímo pro sebe rok dopředu. „Znamená to pro nás nové smlouvy. Zdražovat jen kvůli novele ale nebudeme muset," uvedl majitel Moravské vinotéky Vladimír Adámek.

Kromě změn v prodejích budou muset nově vinaři hlásit, že sudové víno prodávají. Podle novely oznámení platí šest měsíců.

Komplikaci to může přinést například Vinařství Plaček v Dolních Kounicích na Brněnsku, kde se na platnost novely chystají. „Čeká nás školení o změnách. Sudové víno prodáváme celý rok a tak nevíme, jak nás oznamovací povinnost ovlivní," řekla Hana Plačková z vinařství.

Závalu administrativy se ale nebojí Jan Flajšinger ze Židlochovic na Brněnsku. „Už dřív bylo okolo prodeje sudového vína více papírování než u prodeje lahvového a tak mě to nějak výrazně netrápí. Obecně myslím, že zpřísnění zákonů je potřeba. Je to často účinný boj proti pančování vína a černému trhu," sdělil vinař.

Právě bojem proti šizení vína a černému trhu novelu zákona ministerstvo zemědělství zdůvodňovalo. „Mám za to, že se novela nijak nedotkne vinařů, kteří víno vyrábí a prodávají poctivě z domácích surovin. Jestli někdo tvrdí opak, nemá pravdu," myslí si o novele prezident svazu vinařů Tibor Nyitray.

Novelu nyní čeká projednání v senátu.

MICHAL RAPCO
BARBORA TICHÁ