Přestože firma Messe Düsseldorf nabídla prodej jedenašedesáti­procentního podílu loni na podzim, jednání se dala do pohybu až teď. „V následujících čtrnácti dnech se sejdou zástupci Brna a Messe Düsseldorf a stanoví další postup. Součástí prvního kroku by podle nás mělo být určení tržní hodnoty podílu," uvedl primátor Roman Onderka.

Podle odhadů může Brno koupě podílu vyjít na víc než miliardu korun. Messe Düsseldorf totiž chce vrátit i půlmiliardovou půjčku, kterou brněnským veletrhům poskytla. „Městský rozpočet není ve stavu, aby si mohl dovolit takto investovat až miliardu korun. Na případné koupi akcií se tak zřejmě bude podílet i kraj nebo ještě někdo jiný," podotkl ekonomický analytik Jiří Šimara, který se brněnskými veletrhy dlouhodobě zabývá.

Přestože Brno v posledních letech škrtá, kde může, a kvůli nižším příjmům z daní snížilo třeba dotace svým příspěvkovým organizacím, vedení města se velké investice nebojí. „Už dřív jsem říkal, že když bude možnost výstaviště koupit, vyřešíme to i navzdory nepříznivé ekonomické situaci," poznamenal Onderka.

Opoziční strany dříve kritizovaly, že Brno nemá jasno v tom, co chce v budoucnu s výstavištěm podniknout. Nákup podílu ale podporují. „Je pro město tak důležité, že bychom předkupního práva měli využít. Pokud akcie nezískáme, může v areálu vzniknout něco, co městu nebude vyhovovat," upozornil zastupitel za Stranu zelených Martin Ander.

Podle něho bude držení většiny akcií pro Brno výhodné. „Některé pokusy v minulosti jasně ukázaly, že pokud bylo město ve společnostech, kde měl většinu někdo jiný, nebylo to pro něj výhodné. Příkladem je třeba Brno Parking, odkud pak město těžko vycouvávalo," připomněl Ander.

Podle mluvčího Veletrhů Brno Davida Pokorného se výstaviště do rukou developerů s divokými plány nedostane. „Messe Düsseldorf zaručila, že neprodá část akciového podílu žádnému spekulativnímu investorovi. Brno navíc drží blokační minoritu," upozornil Pokorný.

Firma Messe Düsseldorf rozhodla o prodeji akcií loni. Brno má jako menšinový vlastník předkupní právo a vedení města proto tehdy poslalo do Německa dopis se žádostí o další informace. O podmínkách prodeje ale začne jednat až nyní.