Poprvé zrušili Mezinárodní strojírenský veletrh, postupně přibývají další akce, které se měly konat na brněnském výstavišti. Podle ředitele společnosti Veletrhy Brno Jiřího Kuliše je aktuální situace katastrofální a zavinila ji opatření kvůli koronaviru. Společnost se chystá propouštět a očekává rekordní hospodářskou ztrátu ve stovkách milionů korun.

I udržovací provoz stojí firmu desítky milionů korun. „Neznám tak velkou firmu v České republice kromě Betsportu, která by už půl roku nesměla podnikat. Koncem roku nám dojde likvidita,“ prohlásil Kuliš.

Zástupcům společnosti vadí podle nich nesmyslná opatření ministerstva zdravotnictví. „Ve skutečnosti popírají podstatu veletrhu. Nelze jej dělit na stavebně oddělené sektory s omezeným počtem lidí, kteří se nesmí mezi sektory pohybovat,“ sdělil Kuliš.

Výstavba nové multifunkční haly na brněnském výstavišti je o krok blíž. Město už má projekt a první dělníci se na staveništi mohou objevit příští rok.
Nová multifunkční aréna na brněnském výstavišti: stavba může začít už v lednu

Veletrhy Brno kvůli složité finanční situaci propustí zhruba osmdesát lidí. „Jedná se téměř o třicet procent zaměstnanců. Naše svízelná situace se dotýká dalších stovek a tisíců lidí v ostatních firmách, restaurací a hotelů, které jsou a budou prázdné. Hotely v Brně naplní jen Mezinárodní strojírenský veletrh a MotoGP,“ doplnil Kuliš.

Útlum bude pokračovat

Podle ekonoma Petra Pelce ze společnosti Cyrrus se dala podobná situace očekávat. „Propouštění pravděpodobně neskončí. Útlum pro veletržní průmysl bude pokračovat i příští rok,“ myslí si ekonom.

Propouštění zaměstnanců může podle něj potkat i další oblasti, jako jsou letiště.

Představitelé Veletrhů Brno o současné situaci diskutují i s vedením Brna. „Jednala jsem i s odbory. Navíc jsme si objednali analýzu u společnosti Deloitte. Má posoudit doposud přijatá opatření a případně navrhnout další,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Již desátým rokem se v Brně sjeli nadšenci veteránů na zastávce tisícimílového závodu z Prahy do Bratislavy.
Staré depo v Brně rozburácel řev motorů. Podívejte se na krásné závodní veterány

Věří, že oborům a činnostem, které jsou nejpostiženější stále trvajícími vládními nařízeními, což je i výstavnictví, pomůže stát. „Rozumím argumentům ředitele Kuliše, když říká, že běžný odborný veletrh se v ničem neliší od otevřeného obchodního domu a že stát pravděpodobně nechápe, jak tento byznys funguje,“ podotkla brněnská primátorka.

Kuliš sdělil, že Veletrhy Brno se bez pomoci státu neobejdou. Společnost požádala ministra průmyslu a obchodu o pomoc. Požaduje po státu také uvolnění středně velkých akcí s průměrnou denní návštěvností tři až pět tisíc lidí denně. „Zatím bez výsledku. Počty lidí v nákupních centrech nikdo nepočítá, ve skutečnosti jsou mnohem vyšší než na veletrhu. Palladium v Praze denně navštíví desítky tisíc lidí,“ vyčíslil Kuliš.

Veletrhy Brno ve ztrátách:

očekávaná hospodářská ztráta: rekordní, v řádu stovek milionů korun

důvod problémů: pokračující omezení kvůli koronaviru, blokují veletržní průmysl

udržovací náklady na provoz: desítky milionů korun

přijatá opatření: propuštění téměř třiceti procent zaměstnanců

zrušené veletrhy: Mezinárodní strojírenský veletrh, veletrh Woodtec, Techagro, Salima