Předchozí
1 z 9
Další

První kritik? Manželka, směje se keramik. Vánoce ho musí uživit přes chudou zimu

Jeho výrobky zdobí stovky domů, zahrad a dvorků po celé republice. Pod jeho rukama vznikají sošky koček, ptáků, ale také květináče a originální pítka pro ptáky. Dekorativní a užitkové keramice se věnuje už dvacet let. Na začátku přitom stála náhoda. „Hledal jsem práci a známý zrovna někoho potřeboval na výpomoc. Začal jsem u něj a po dvou letech jsem se osamostatnil,“ vzpomíná Zdeněk Dvořáček ze Lhoty Rapotiny na Blanensku.

Keramik Zdeněk Dvořáček před svou dílnou.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Vystudoval střední elektrotechnickou školu a má také bakalářský titul z geologie na Masarykově univerzitě. Dílnu si zařídil ve svém rodinném domku.

Keramik Zdeněk Dvořáček před svou dílnou.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Keramiku vyrábí ze šamotové hlíny. Na výpal používá plynovou pec. Jednotlivé kusy točí na kruhu nebo je modeluje ručně. Formy nepoužívá.

Keramik Zdeněk Dvořáček v dílně.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Teď na podzim zažívá hektické období. Zásobuje se před stěžejními vánočními trhy na Zelném trhu v Brně, kde pravidelně své výrobky prodává. „Pracuji teď na plné obrátky. Vánoční trhy jsou pro mne jednou ze stěžejních akcí roku. Hodně se tam prodá a když pak přijdou zimní měsíce, kdy si člověk vydělá tak akorát na jídlo a na pivo, tak mám aspoň nějaký polštář, ze kterého jde vyžít,“ popisuje keramik.

Jeden z výrobků Zdeňka Dvořáčka.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Se svými výrobky každoročně objíždí i další prodejní akce. Pravidelně ho lidé mohou potkat třeba na jarmarcích v Kunštátu, v Berouně nebo v Kostelci nad Černým Lesy a ve slovenském Pezinku.

Pítka pro ptáky.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Prodává i přes galerie, obchody či přes server Fler a Facebook. „Uživit se keramikou jde. Spoustu lidí na řemeslo sice nadává, ale existuje pár keramiků, kteří se tím dokážou živit i hodně dobře. Důležité je ale stále vymýšlet nové věci, které jsou pro lidi zajímavé. Aby si řekli: Tak tohle by se mi přesně hodilo, toto si chci dát do skalky a keramického datla si pověsím na strom a pítko pro ptáky někam jinam,“ říká Zdeněk Dvořáček, který svou prací musí uživit ženu a dva syny.

Keramik Zdeněk Dvořáček.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Ve svém volném čase rád chodí na procházky s manželkou a se psy nebo rybaří. Na dovolenou jezdí do svého oblíbeného Chorvatska.

Keramik Zdeněk Dvořáček.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Před lety z jeho výrobků šly nejvíce na odbyt sošky koček. Teď jsou největší trhák možná i kvůli suchu pítka pro ptáky a zjara i květináče. Lidé ale mají zájem i o sošky datlů, žlun a volavek, které slouží jako dekorace. „Práce mne baví. Mám skvělý pocit, když je o moje výrobky zájem. Když vymyslím a vyrobím něco nového a vystavím to na jarmarku a lidi chodí a říkají, že se jim moje zboží líbí. Na Slovensku na jarmarku v Pezinku a v Modre jsem dokonce dvakrát v hlasování veřejnosti vyhrál nejlepší výrobek,“ podotýká keramik ze Lhoty Rapotiny.

Výrobky Zdeňka Dvořáčka.Zdroj: Deník / Michal Záboj

Cesta k finální podobě výrobky ale nebývá jednoduchá. Jak říká, vše má svou postupnou genezi a ke konečnému vzhledu vede někdy i spousta slepých uliček. „První kritik je vždycky moje žena. Stává se, že o si o něčem myslím, že to není zas až tak dobré, ale ona prohlásí, že je to výborné, a většinou to má úspěch i mezi lidmi. Naopak stalo se, že já jsem byl z nějakého výrobku nadšený, ale pak se ukázalo, že velkou odezvu u širších mas neměl,“ dodává s úsměvem Zdeněk Dvořáček.

Jeden z výrobků Zdeňka Dvořáčka.Zdroj: Deník / Michal Záboj