VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stehlík: Rohlík z naší pekárny poznám

BRNO - Každé ráno čerstvé pečivo z pekárny a čaj nebo kávu. Taková snídaně dokáže příjemně nastartovat všední den. V brněnské pekárně Svoj & Svoj na Palackého třídě se peče denně čtyřiadvacet hodin, a proto tam lze čerstvé pečivo koupit třeba o půlnoci.

30.10.2007 2
SDÍLEJ:

Pekař Radek StehlíkFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Jsme malá pekárna, takže podíl ruční práce je u nás velký,“ vysvětluje osmadvacetiletý pekař Radek Stehlík. Vyvrací tak představu, že teď už pečivo vyrábějí jen stroje. „Ve velkých pekárnách se stává, že člověk se pečiva ani nedotkne, vše záleží na vybavení,“ připouští pekař, jehož oděv po směně bílý nezůstává.

Rodilý Brňan se k pekařině dostal náhodou. „Původně jsem chtěl být kuchařem. Z kapacitních důvodů jsem začal studovat pekařinu, ale teď bych neměnil,“ říká. Už během studií si vydělával v jedné brněnské pekárně, do které se po vojně vrátil. Momentálně je šestým rokem zaměstnaný v pekárně Svoj & Svoj.

„Vyrábíme mnoho druhů pečiva. Naší specialitou je loupáček obalovaný v drobence,“ říká pekař. Podle něj v pekárně denně vyrobí zhruba tři tisíce kusů pečiva. Vyráběné druhy jsou závislé na zájmu zákazníka. „Většina lidí je navyklá na konkrétní pečivo. S tím navštěvují naši pekárnu,“ poznamenává Stehlík.

Suroviny a jejich množství pekař připravuje ručně, pak je vloží do mísicího zařízení. Mezitím si připravuje plechy a posýpky. Speciální stroje těsto rozdělí na kousky a pekař je ručně rozválí. Výsledné tvary pak vznikají v přístrojích, například rohlíky ve stroji rohlíkovacím.

„Jednotlivé pekárny používají různé receptury. Chuť obyčejného rohlíku je v každé pekárně trochu jiná,“ konstatuje Stehlík, jenž tvrdí, že rohlík ze své pekárny rozezná od těch dalších.

Postupy výroby se v pekárnách udržují z generace na generaci, obměny přicházejí nejčastěji od výrobců přípravků do pečiva. „Prodejce nám například nabídne novou směs do rohlíků a zároveň navrhne novou recepturu,“ vysvětluje.

Podle pekaře je v dnešní době největší problém sehnat kvalifikované pracovníky, kteří jsou ochotni pracovat i přes noc.

Na vánoční svátky se v pekárně dva dny pečou skoro jen vánočky, o které je zájem pětkrát větší než v průběhu roku. Dává se do nich navíc kandované ovoce, pomerančová kůra a sypou se mandlemi. „Není nad chleba. Dobře upečený mi dokáže zlepšit náladu,“ dodává pekař.

30.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Poblíž Aqualandu Moravia se srazila tři auta. Na místě byli dva zranění

Požár kuchyně. Ilustrační foto.
1

V paneláku hořela kuchyň. Jedna žena se nadýchala kouře

Známí sportovci vyzvou děti v Aqualandu Moravia. Chtějí je motivovat

Pasohlávky – Děti ze všech koutů České republiky se v pondělí setkají se známými brněnskými sportovci v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na pomezí Břeclavska a Brněnska. Společně stráví sportovní odpoledne při příležitosti sedmého Aqualand Cupu.

Levný byt i dovolená na horách. Nemocnice lákají nové sestry na benefity

Jižní Morava - Bezplatný odvoz do práce a zpět, levný byt nebo rekreace na horách. To jsou některé z benefitů, které nabízejí sestrám jihomoravské nemocnice.

Zvířata z brněnské zoo v Evropě: nejčastěji odcházejí kvůli zakládání rodin

Brno - Zvířata pocházející z brněnské zoo žijí po celé Evropě. Letos čeká odjezd z Brna i lední medvědici Noriu.

Trať pro horská kola oživí svahy Mariánského údolí. Sportovce přivítá na jaře

Jižní Morava - Na více než dvacet kilometrů nových přírodních tratí v Mariánském údolí se mohou těšit cyklisté z Brna a okolí. Otevřou se jim ale nejdříve v květnu. Stavba sice měla být hotová na konci minulého roku, jenže ji zdrželo odvolání představitelů Mokré-Horákova.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>