Je to ojedinělé umění.

„Každý si u nás pod pojmem carving nejspíš vybaví sníh a lyže. Ve skutečnosti je to způsob, jak z ovoce a zeleniny udělat dekorativní předměty,“ usmívá se zakladatel firmy Carving & Catering. Zeleninové astry, růže, lilie nebo kaly mohou zpříjemnit každou slavnostní večeři. „Mým cílem je vzbudit v lidech pozitivní reakci,“ říká Slanina.

Tradice vyřezávaných plodů sahá do sedmého století. V oblasti Číny a Japonska to dokonce bylo jedno z klasických povolání. Lidé si takto zdobili obydlí. „Nyní má carving dvojí funkci. První je dekorativní, druhá se nabízí, když ta první ustupuje. Všechno to totiž můžeme sníst,“ dodal Slanina.

S carvingem se seznámil také v exotické zemi, na dovolené v Egyptě. „Studená kuchyně mě vždy lákala víc než teplá. Také proto, že u ní člověk může víc popustit uzdu fantazii,“ vysvětluje bývalý kuchař, proč se rozhodl specializovat na carving.

Firmu nedaleko Tišnova založil Slanina před půl rokem. „Kromě pořádání rautů a vyrábění ozdob fungujeme jako jistá propagace carvingové aktivity,“ podotýká. Zájem je veliký, Slaninovy kurzy lákají řadu středních gastronomických škol. Během dne se studenti naučí základní techniky vyřezávání.

„Vyřezávat se dá v podstatě do všeho,“ podotýká Slanina. Před každým výtvorem si návrh kreslí na papír. Buď pracuje podle přesných požadavků zákazníka, nebo je motiv zcela na něm. Někdy inspirace přichází znenadání. V takovém případě se hned chopí nožíků a dlátek speciálně určených k vyřezávání a pracuje bez předchozího náčrtu.

„V budoucnu bych chtěl vyřezávat také do tuků a sýrů. Je to však mnohem náročnější,“ líčí své plány Slanina.