VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řemeslo: cukrář

BRNO - Vyrábí auta, lodě, vlaky, domy. Dokáže vymodelovat i psa, kočku, ženu nebo muže. Jeho díla však nekrášlí své okolí několik století, ale jen pár dní. Brněnský cukrář Jiří Kratochvil z cukrárny Pusinka vyrábí své sochy z těsta, karamelu nebo marcipánu.

17.9.2007
SDÍLEJ:

cukrář Jiří KratochvilFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Stačilo málo a z cukráře byl umělecký řezbář. „Rozmýšlel jsem se mezi cukrařinou a prací se dřevem. Ale jelikož i rád vařím, stal jsem se cukrářem,“ popisuje své začátky Kratochvil. Začínal jako každý jiný cukrář na učilišti. Práci však dělal s radostí a už při studiu si našel praxi v brněnské cukrárně Pusinka. „Měl jsem tu výhodu, že jsem pracoval už při škole a po tom, co jsem ji ukončil, jsem hned nastoupil do zaměstnání, “ popisuje svůj osud cukrář.
Nyní je z něj mistr ve známé brněnské cukrárně a má za sebou jedenáctiletou praxi. Role se tedy obrátily a mladé učně, kteří žádají o praxi, teď hodnotí on. „ Mám vždy se školou dohodu, že si jejich žáky vyzkouším. Hned se dá poznat, jestli tuto práci člověk dělá s láskou a hlavně jestli má talent. Ten je určitě třeba,“ vysvětluje Kratochvil.

Podle něj je v cukrářské profesi důležité sledovat novinky a trendy a neomezit se jen na klasické produkty. Proto Jiří Kratochvil absolvoval kurz umělecké cukrařiny první třídy. „ Jednalo se o kurz, kde jsem se učil vyrábět z čokolády a plastického cukru. Tato hmota je na rozdíl od marcipánu čistě bílá, kdežto marcipán je spíš smetanový, “ říká Kratochvil.

Zakázky jsou rozmanité a zákazníci mají různé požadavky, takže práce je stále dost, což ale je důvod, proč tuto práci Jiří Kratochvil dělá. „Mám rád práci, při které něco vzniká, něco se vyrábí. Pokud má člověk co tvořit, může být přeci v práci spokoje,“ s úsměvem podotýká Kratochvil.
Chvílemi se zdá, že služby, které svým zákazníkům cukrář nabízí, nemůže jeden člověk sám zvládnout. Cukrář Kratochvil však vysvětluje, že na práci v žádném případě není sám. „Mám zde tým lidí, kteří zastanou velký kus práce a na mě je třeba konečné nazdobení dezertu,“ vysvětluje.
Jeho práce však není jen pečení a zdobení sladkých pochoutek. „ Dokážeme vyrobit dorty přesně podle zákazníkova přání, třeba podle fotky,“ říká.
Zajímavostí je cukrářova svatební poradna. „Poradím budoucím manželům jak se svatebním dortem, tak s množstvím cukroví a výslužky pro hosty,“ poznamenává Kratochvil. Spokojenost zákazníka je totiž pro něj to nejdůležitější.

17.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 14. prosince 2017

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Ilustrační foto.

Změny na brněnském výstavišti: postaví nový pavilon. Už do dvou let

Údajná bankovní loupež v Brně. Policisté zasahovali v Masarykově ulici

Brno /FOTOGALERIE/ – Chvíle napětí zažili zaměstnanci i zákazníci brněnské pobočky Raiffeisenbank v Masarykově ulici. V odpoledních hodinách se tam podle svědka muž dožadoval peněz. Hrozil údajně bombou.

Robert Bryndza zrušil autogramiádu v Knihách Dobrovský, knihu pokřtí v lednu

Brno - Páteční autogramiádu a křest knihy Roberta Bryndzy Temné hlubiny v knihkupectví Knihy Dobrovský organizátoři zrušili. Autor měl v pět hodin odpoledne pokřtít další ze série detektivních příběhů inspektorky Eriky Fosterové. Následovat pak měla autogramiáda a beseda čtenářů se spisovatelem.

AKTUALIZOVÁNO

Tragická nehoda u Neslovic: jeden mrtvý, jeden zraněný a uzavřená silnice

Brněnsko – Po srážce dvou aut mezi Neslovicemi a Tetčicemi na Brněnsku zemřel třiačtyřicetiletý řidič, o rok mladší řidič druhého auta se středně těžce zranil. Kvůli tragické nehodě, ke které došlo ve čtvrtek po půl druhé odpoledne, policisté uzavřeli silnici mezi obcemi.

Kraj potvrdil 5 nových leteckých linek z Brna. V létě navíc i Split a Dubrovník

Brno – Barcelona, Brusel, Lvov, Milán a Řím. Nové pravidelné letecké linky do pěti evropských měst začnou cestující využívat už příští rok v březnu. Jejich podporu ve středu odpoledne schválili krajští zastupitelé. Lidé se navíc z brněnského letiště v letní sezoně, tedy od června do září, dostanou nově přímo i do chorvatského Splitu a Dubrovníku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT