„Mám raději bílé. Posledně mi moc chutnalo Rulandské šedé. Večer si pustím televizi a dám si jednu skleničku. Dvě deci vína, na tom přece není nic špatného, ne?“ obracela se na dalšího zájemce o víno sympatická seniorka z Brodku u Přerova, kde v sobotu hodinu po poledni zastavila pojízdná vinotéka plná sudů a lahví s vínem.

Řidiče a zároveň obchodního zástupce Vinařství Holánek potěšilo, že vidí známou tvář. Zákazníci se podle něj vracejí. Oceňují kvalitu.

Tomáš Šupa je majitelem Vinařství Mutěnice, Neoklas Šardice, Vína Pezinok
Covid nás naučil nesázet na jednoho koně, říká zkušený vinař Tomáš Šupa

„Jedna sklenička může jedině prospět. Naše vína jsou bez chemie. Jsme rádi, že za námi chodíte a víno vám chutná,“ usmíval se Michal Ješko, když obsluhoval milou pětašedesátnici.

Vlašák v aktuální nabídce vín z roku 2019 je podle znalců vynikající. „Vezmu si dva litry,“ zkoumala seznam pojízdné vinotéky zhruba padesátnice. „Děláme ho tradičnější cestou, nepoužíváme žádné aromatické kvasinky. Je to surové víno a pokud někdo má rád tvrdší Vlašák, ten náš ho určitě může oslovit,“ vysvětloval Michal Ješko.

To v Majetíně šel více na odbyt Cabernet Sauvignon. „Mám raději červené víno. Je dobré. Nejsem tu poprvé,“ prozradil na sebe senior poté, co si poručil dva litry již vyzkoušeného moku.

Billiard Bar Metropole v Mladé Boleslavi.
Hospodský loni tratil milion. Teď je u něj petiční místo a zase čepuje pivo

S nápadem pojízdné vinotéky přišel nejmladší člen vinařského rodu během první vlny pandemie covid-19. Víno se tak dobře neprodávalo. Přemýšlel, jak ho dostat k zákazníkům.

„Vzali jsme malé auto a objeli pár obcí. Lidé přicházeli a chválili nám nápad. Chtěli, ať přijedeme zase,“ vzpomíná na počátek léta loňského roku Daniel Holánek, zástupce třetí generace vinařů ze vsi pod Pálavou.

Období burčáku 

Během měsíce pořídil a pro potřeby prodeje vína vybavil větší automobily. Právě včas. Přišlo období burčáku. „Ten náš je dlouhodobě vyhlášený i v naší kamenné prodejně v Ivani. Když jsme s ním vyjeli do obcí, zájem byl obrovský. Lidé stáli fronty,“ popisoval.

David Pintíř provozuje restauraci v budově obecního úřadu v krkonošském Strážném.
Barman vyměnil Prahu za vesnici v horách. V rizikové době otevřel obecní hospodu

O službu se během půl roku strhl mezi lidmi zájem a Vinařství Holánek v současnosti dodává svá vína do téměř 200 obcí. V Olomouckém kraji pravidelně zásobuje klienty zejména na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku.

K výrobě vín využívá rodinné vinařství hrozny z vlastních vinic obhospodařovaných ekologickou cestou. Plocha 25 hektarů se rozkládá ve viniční trat Aeibis náležící do mikulovské vinařské podoblasti.