Jen za první týden, co byla zavřená, měla restaurace Klub cestovatelů v brněnském Králově Poli ztrátu zhruba padesát tisíc korun. Proto se její majitel Stanislav Dadák pokusil formou facebookové výzvy přesvědčit lidi, ať si jídla objednávají. Problémy řeší kvůli nařízením vlády o uzavření restaurací i další podniky na jihu Moravy.

Příspěvek na facebooku měl velký úspěch, sdílelo ho 650 lidí. „Díky tomu, že lidé zareagovali na naši výzvu, prodloužili život podniku, za týden jsme získali dost peněz na dalších čtrnáct dní,“ poznamenal Dadák.

Přesto se podnik musel uskrovnit. V restauraci měl Dadák šest zaměstnanců, nyní už jen čtyři. „Já a druhý majitel Kuba jsme už dali výpověď, protože na tyto mzdy už nejsou peníze. Teď dělám v podniku dobrovolně. Pro mě je hlavní udržet si lidi a já jdu v tomto případě na vedlejší kolej,“ sdělil.

Pomoc restauracím a jiným živnostníkům:

Brno: Podpora restaurací, aby nezanikly. Lidé kupují jídla na objednávku, peníze podnikům prodlužují provoz, pomáhají třeba výzvy na sociálních sítích.

Miroslav: Projekt předplacenky: lidé si zaplatí například služby oblíbených kadeřníků nebo pedikérky dopředu.

Bořetice: Napraženou kávu z oblíbené kavárny lidé rozebrali za dvě hodiny.

Ivančice: Zákazník přestože nedostal kávu, nechal v kavárně 500 korun jako podporu šičkám roušek.

Jídlo z brněnských restaurací si tento týden objednal domů třikrát třeba Martin Peřina. „Je to podle mě dobré východisko. Když není země v krizovém stavu, pravidelně s rodinou do těchto podniků chodíme a nechceme, aby je mimořádná situace zasáhla nebo aby přestaly fungovat. Navíc dobře vaří,“ řekl Brňan.

Podle ekonoma Petra Pelce se restauratéři snaží pokrýt základní náklady. „Neumím si představit, že tak budou fungovat dva nebo tři měsíce. Navíc i lidé už vnímají hrozbu. Bojí se zdražování. Budou kupovat hlavně základní potraviny,“ upozornil.

Oblíbené kadeřnictví, známou pedikérku a další drobné živnostníky ve městě mohou podpořit obyvatelé Miroslavi na Znojemsku díky projektu Miroslavská předplacenka. Lidé si na podporu předplatí jejich služby dopředu.

„Vždy, když jsme živnostníky, kteří nám nabízí různé služby, potřebovali, byli tu pro nás. Pojďme je teď na oplátku podpořit my,“ vyzvala Eliška Nohavicová.

Vykoupili kávu

Za nejlepší na světě označili své zákazníky majitelé Café Dvorek v Bořeticích na Břeclavsku. „V pátek dopoledne jsme dali na facebook a instagram zprávu, jestli někdo nechce čerstvou kávu, kterou jsme si těsně před vládním zavřením nechali napražit. A za dvě hodiny je všechna káva rozebraná,“ oznámili vlastníci.

S pozitivní reakcí zákazníka se setkal také Zbyněk Halbich z rodinné kavárny v Ivančicích na Brněnsku. „Chtěl si koupit kávu, a když jsem mu vysvětlil, že mu ji neprodáme, protože šijeme roušky a snažíme se pomáhat, tak s pochopením odešel. Po chvilce se ale vrátil a nechal holkám pět set korun jako poděkování za pomoc, kterou dělají,“ uvedl na facebooku.

MICHAL HRABAL, JANA TOMALOVÁ, DALIBOR KRUTIŠ