Letos třeba přehlídku korejských robotů, Mezinárodní veletrh dopravy a logistiky nebo Veletrh Kariéra 2007.

Posledně jmenovaný nabízí tisíce míst v oblasti strojírenství, elektra, chemie a plastů. Burza pracovních příležitostí se koná třetího a čtvrtého října v pavilonu H. Je určena zejména pro absolventy středních a vysokých škol. Z brněnských firem se letos zúčastní Kariéry 2007 Královopolská, Zetor nebo Honeywell.

„Na veletrhu pracovních příležitostí jsme loni navázali spolupráci s několika odborníky, kteří jsou pro firmu přínosem. Proto se účastníme i letos,“ řekla vedoucí pro nábor nových zaměstnanců společnosti Honeywell Zuzana Květinová.

Na Veletrhu Kariéra 2007 bude tentokrát práci nabízet více než třicet českých a zahraničních společností.
„Uplatňování studentů a absolventů se stává běžným způsobem výběru zaměstnanců,“ vysvětlil organizátor veletrhu Ondřej Semotán. Studenti mohou na brněnském výstavišti najít nejen pracovní příležitost, ale i možnost stáže či brigády. Uplatnění nabízejí firmy i lidem, kteří se zatím jen poohlížejí po novém zaměstnání.

„Nově letos budou práci nabízet automobilky Škoda auto nebo Hyundai. Ta hledá nárazově asi dva tisíce zaměstnanců – od dělnických profesí až po manažery,“ konstatoval Semotán. Stálými vystavovateli jsou například Miele, Procter & Gamble nebo Student Agency.

Nové talenty přišla hledat na veletrh i kolínská TPCA. „Je to mladá továrna, která stále tvoří svůj profesionální odborný tým. Na Veletrh Kariéra 2007 jsme přišli oslovit absolventy, kteří chtějí zahájit mezinárodní profesní kariéru,“ vysvětlil personální ředitel TPCA Vadim Petrov.
Jistou kuriozitou bude na veletrhu zástupce dánské ambasády, který zprostředkuje tři sta padesát pracovních míst v dánských strojírenských firmách. Společnost Cern zase zastupuje švýcarský institut jaderné fyziky.
I když je cizí jazyk v technicky zaměřených profesích téměř nutností, jazykových bariér se zájemci nemusí bát.
„U stánku téměř každé firmy bude personalista vyhrazený jen pro zájemce o práci,“ podotkl Semotán. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu jsou také k dispozici desítky překladatelů cizích jazyků.
„Očekáváme asi čtyři tisíce navštěvníků denně, z toho přibližně šedesát procent studentů a absolventů vysokých a středních škol,“ konstatoval Semotán.