Koupi jedenašedesátiprocentního podílu ve společnosti Veletrhy Brno od dosavadního německého vlastníka Messe Düsseldorf měli podle původních plánů primátora Petra Vokřála z hnutí ANO odsouhlasit zastupitelé už minulé úterý.

Jenže některé politické strany ho odmítly. Vadí jim vysoká cena, kterou Vokřál pro město vyjednal, celkem 225 milionů korun. „Jsme pro posílení kapitálového podílu města ve veletrzích. Ale podmínky, které předložil Vokřál, nepodpoříme," uvedl před zasedáním mimořádné schůze zastupitelů šéf brněnské sociální demokracie Oliver Pospíšil.

Právě jeho strana už dřív navrhovala obchod odložit a využít v roce 2020 předkupní právo na sedmnáctiprocentní podíl ve společnosti. „Pro město není důležité, jestli má pětadevadesát procent či šedesát. Jde jen o to vlastnit většinu," připomněl už dřív bývalý primátor Roman Onderka, že Brno nyní vlastní pětatřicetiprocentní podíl.

Výhrady sociálních demokratů chce právě na pátečním zasedání Pospíšil projednat. Nestačila mu pondělní schůzka představitelů všech devíti stran v brněnském zastupitelstvu uspořádaná právě kvůli nejasnostem v návrhu koupě. „Dotazů padlo poměrně hodně. Často na to, jak se určovala cena a jak se o ní jednalo. Šlo o to, aby si zastupitelé udělali názor," podotkl k jednání Vokřál.

Nepřesvědčil ani členy brněnské TOP 09. „Materiály, které jsme viděli, jsou pro tak velký obchod nedostatečné. Při hlasování o získání podílu do vlastnictví města se naši čtyři zastupitelé zdrží," předeslal šéf brněnské buňky strany Jaroslav Kacer.

Přes nesouhlas opozice primátor věří, že po novém roce Brno převezme většinu ve společnosti sídlící v pisáreckém areálu. „Mrzí mě, že se z tématu veletrhů stalo takové politikum. Opozice kritizuje něco, na čem sama začala pracovat v roce 2012, podle mě za méně výhodných podmínek," připustil Vokřál, že ke schválení odkoupení dvoutřetinového podílu ve společnosti dojde i proti vůle opozice. Se svými radničními partnery z hnutí Žít Brno, zelených a lidovců opozici v pětapadesátičlenném zastupitelstvu přehlasují třiceti hlasy.

Ale hlasovat minulý týden o koupi nechtěly ani poslední zmiňovaní, lidovci. „Dnešní hlasování ale podpoříme. Zároveň to není ale závazné rozhodnutí. Do podpisu smluv ještě budeme chtít řadu věcí vysvětlit," připomněla náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Problémů se schválením většinového podílu ve veletrzích si všimli i radní Jihomoravského kraje. Právě oni přijdou na řadu s rozhodováním o odkoupení podílu ve veletrzích, pokud Brno od obchodu odstoupí. „Je to vlajková loď Brna, kraj má ale jiné priority. Doufám, že se v Brně dohodnou na podmínkách nákupu už teď," prohlásil lidovecký náměstek hejtmana Roman Celý.

Areál veletrhů chce podle svých slov Vokřál víc otevřít Brňanům, využít ho k přebudování tramvajové smyčky u pisárecké vozovny souprav a především zlepšit hospodaření veletrhů. Právě to je v brněnském politickém zákulisí vnímáno jako největší prohřešek současných německých vlastníků. „Přitom jen Mezinárodní strojírenský veletrh přináší do regionu až půl miliardy korun," zdůraznil mluvčí společnosti Veletrhy Brno David Pokorný.

Pro zvětšení klikněte.