Pěstitelé obilí naříkají, že je příliš velké sucho, ale vinaři jsou klidní. Vinné révě totiž současná vedra příliš nevadí. „Trochu zapršet by mohlo. Ale zase je pravda, že když je takhle sucho, choroby nemají tolik příležitostí napadnout vinice,“ uvedl vinař Petr Martinčák. Podle něj se zatím nedá říct, jaký bude pro víno rok. Dobrá nebo špatná úroda vína totiž závisí na vývoji počasí, které se nedá nijak odhadnout. S jeho názorem souhlasí i ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec. „To by bylo jako věštění z křišťálové koule. Teď má vinná réva předstih zhruba dva týdny, ale jak to bude dál, to vám neřekne žádný vinař,“ uvedl.

Milovníkům vína se současné počasí zamlouvá a doufají, že se nezmění. „Bylo by to dobré hlavně pro červené víno, tomu sucho nevadí tolik jako bílému. Ale všechno to závisí na podzimu. Když bude celé léto slunečno a pak bude až do sklizně pršet, myslím, že úroda nebude stát za nic,“ řekl milovník vína kameraman Michal Chládek. Pěstitel vína Martinčák je ale názoru, že i kdyby se počasí změnilo, neznamenalo by to pro vinaře pohromu. „Už tu byl podobný rok, kdy bylo v červnu chladno a dlouho pršelo. Myslím, že to bylo asi před pěti lety a nebyl žádný větší problém,“ řekl.

Špačci už tolik neděsí

Ale kromě počasí je tu i další věc, která každoročně dělá pěstitelům starosti. A to jsou hejna špačků. Ta jsou schopna během relativně krátké doby spořádat celou úrodu hroznů. „Ale je pravda, že poslední obrovské hejno jsem viděl zhruba před devíti lety poslední roky. Vypadá to, že se někam stáhla,“ řekl. Je toho názoru, že když přiletí menší hejno a má možnost nakrmit se v kukuřici nebo v lánu slunečnic, raději zvolí tuhle možnost.

Vína se pije málo

Moravská vína jsou schopna úspěšně konkurovat i dobrým zahraničním značkám. „Já osobně dávám přednost moravským, bílým, suchým, méně aromatickým vínům, jako je například Ryzlink rýnský nebo Rulandské bílé. Ale může být i Müller Thurgau, i když to je přece jen mírně aromatické,“ řekl ředitel Machovec. Ale spotřeba u nás je stále malá.

Před čtrnácti lety to bylo průměrně dvanáct litrů na osobu ročně, nyní je to jen o pět litrů víc. Přitom v okolních zemích se spotřeba na jednu osobu pohybuje od pětadvaceti do dvaatřiceti litrů. „Tolik asi nevypiji. Ale těším se na letošní červené víno Cabernet Moravia. A když bude dobré, třeba ten průměr trochu zvednu,“ zasmál se kameraman Chládek. Moravská vína pijí i prezidenti na brněnském summitu. Vinař Petr Martinčák by jim doporučil nějaké ze slámových vín. „Nejspíš Ryzlink vlašský slámový z roku 2004. Ten je dobrý k takovému klidnému posezení,“ podotkl.