Pokles zapříčinilo hlavně sucho v jižních okresech kraje, kde jsou se sklizní nejdál. „Zrno je tak drobnější," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Největší propad zemědělci hlásí u řepky. Průměrný výnos je jen 2,75 tuny, což je méně o třetinu. „V nevhodnou dobu bylo nevhodné počasí. Plodiny nestačily dozrát," řekl ředitel regionální agrární komory Jaromír Musil.

U ozimého ječmene je průměrný výnos zatím 5,19 tuny z hektaru, což je oproti loňsku o jedenáct procent méně. Stejný je pokles také u ozimé pšenice. Kromě těchto obilovin a řepky začali zemědělci na několika hektarech také se sklizní jarního ječmene.

Jarní pšenici, žito, oves a tritikale zatím nechávají dozrávat. Už teď ale čekají slabé výnosy. „Od začátku roku napršelo jen kolem sto milimetrů vody, to je nevídaně málo," uvedl ředitel zemědělské firmy Pomona Těšetice Ivo Pokorný.

Vyšší hektarový výnos zemědělci očekávají jen u tritikale. Jeho úroda na výměře snížené o téměř čtrnáct procent se letos odhaduje rovněž nižší o dvanáct procent, hektarový výnos by ale měl být vyšší o dvě procenta.