O práci přijde celých 40 procent zaměstnanců, přičemž propouštění by se mělo týkat jak výrobních dělníků, tak pracovníků na vyšších manažerských postech.

"Včera (v pondělí) jsme se na tom domluvili s vedením společnosti. K propouštění mělo nejspíš dojít dřív, ale vedení očekávalo, že se ve druhém pololetí zvýší odbyt, což se obvykle stávalo. Ke zvýšení odbytu bohužel nedošlo," uvedl pro agenturu ČTK vedoucí odborů společnosti Zetor Alois Kazelle.

Tisková konference ŘSD na 97. km dálnice D1  poblíž Skorkova na Havlíčkobrodsku k připravovanému rozvázání smlouvy s firmami opravující úsek dálnice D1 mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem.
Stavbaři odstoupili od smlouvy na opravu D1. Vyhazov tak nebudou komplikovat

Šance pracovníků na zisk nového zaměstnání jsou nicméně díky aktuální situaci na trhu práce poměrně vysoké. Jiné firmy o ně projevily zájem prakticky ihned.

„Už od rána mi telefonují personalisté, abych lidem předal kontakt, je tedy možné, že najdou práci hned,“ řekl Kazelle České televizi.

Pomoc lidem nabízí třeba společnost Edwards, která nabírá pracovníky do Servisního technologického centra vakuových vývěv v brněnské Slatině. „Místo u nás může najít až patnáct lidí. Hledáme hlavně strojaře a strojní zámečníky. Potřebujeme obsadit pozici servisního mechanika, který rozebírá, nebo naopak sestavuje vývěvy,“ uvedla ředitelka servisního centra Nina Taylor.

Odbyt v zahraničí vázne

Navzdory tehdy se probouzející české ekonomice zaznamenal Zetor první pokles hospodářského výsledku již v roce 2015. Firmě se nedařilo zejména v zahraničí. Nelichotivá čísla pocházela z trhů v Německu, Velké Británii, Polsku, ale také Finsku či Maďarsku. V dalších letech se pak tento propad nadále prohluboval.

Doly Bílina, ilustrační foto
Severočeské doly chtějí další těžbu uhlí. Lidem z Bíliny zruší cestu do hor