„Podle předběžné účetní závěrky dosáhla skupina Zetor v loňském roce zisku 118 milionů korun před zdaněním. To je o dvě procenta více, než v roce 2010,“ informoval mluvčí firmy Miroslav Toman.

Oproti předchozímu roku podle něj vzrostl i počet zaměstnanců. „Stoupl na číslo 839. To je nárůst o jedenáct procent. Nejvíce posílil vývoj a výzkum. Ale také výrobní úsek. To souvisí se zakázkou pro irácký trh,“ řekl Toman. Dodal, že v současnosti má firma dokonce 856 zaměstnanců.

Vedení firmy je s loňským rokem spokojené. „Jsme rádi, že Zetor navazuje na příznivé hospodářské výsledky a že zisk ještě mírně narůstá. Dobré výsledky chceme i letos,“ uvedl finanční ředitel Zetor Tractors Petr Veselý.

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Jiřího Šimary byl zisk Zetoru očekávatelný. „V letošním roce může ještě vzrůst. Záleží na tom, jak se budou vyvíjet makroekonomické podmínky na hlavních trzích Zetoru,“ řekl Šimara.

Zetor v současnosti sází a zahraniční trhy. Čtyřicet procent traktorů vyváží do Polska, vývoz ale rostl i do Německa, Iráku či na Slovensko. Firma se hodlá prosadit i v Africe či Ukrajině a Rusku. „Tyto trhy mají vysoký potenciál. Zaměření na zahraničí je správná volba,“ konstatoval Šimara.