Na čerstvě načepované a orosené pivo se už těší do své oblíbené hospody Brňanka Tereza Havlíčková. Od pondělí otevřou restaurace a další podniky na jihu Moravy po venkovních zahrádkách i své vnitřní prostory. Po více než dvouměsíční přestávce způsobené pandemií koronaviru. „Když jsme šli na zahrádku, zrovna bylo špatné počasí a zima. To uvnitř nehrozí, takže můžeme na pivo, i když bude třeba pršet,“ pochvaluje si mladá žena.

Restaurace musí dodržovat vládní nařízení, například dostatečné rozestupy. „Přijdeme o většinu stolů, protože nesplňujeme vzdálenost. Ze dvanácti budeme mít pro hosty jenom pět. Bez zahrádky by nemělo ani smysl otevírat,“ řekl spolumajitel restaurace Klub cestovatelů v brněnském Králově Poli Stanislav Dadák.

V Šardicích musela jednotka hasičů v sobotu před desátou večer čerpat vodu ze zatopené silnice.
Bouřka zatopila brněnskou školku a potrápila jih Moravy. Hasiči řezali stromy

Ztráty v době uzavření zařízení odhaduje na desítky tisíc korun měsíčně. „Ale vím o podnicích, kde jde o statisíce měsíčně,“ sdělil Dadák.

Hned první možný den mohou zákazníci zavítat do vnitřních prostor Včelařského dvora v Lednici na Břeclavsku. „Asi největší strach máme z toho, že budou mít lidé po koronavirové krizi málo peněz. Bavím se s hosty a vím, že řada fabrik, které běžně fungovaly v třísměnném provozu, nyní jede třeba jen třikrát do týdne. Uvidíme, předvídat je těžké,“ poznamenal majitel Roman Češka.

V pondělí plánuje přivítat hosty i restaurace minipivovaru Dubňák v Dubňanech. „Prozatím najíždíme zpět na úroveň provozu před uzavřením, ale rádi bychom rozšířili nabídku čepovaného piva až na pět druhů z našeho minipivovaru a směrem k létu chystáme dalších pár novinek," řekl provozovatel restaurace a zakladatel minipivovaru Dubňák Marek Hoch.

Ilustrační foto.
Brněnský rebel pil a pohazoval odpadky po ulici. Přímo před strážníky

O den později otevřou restauraci Slavkovského pivovaru ve Slavkově u Brna. „Zatím máme denně přístupnou jen zahrádku, zájem lidí je velký,“ uvedl za provozovatele Jakub Zachoval.

Opatření ve stravovacích zařízeních:

Při vstupu do restaurace musí být dezinfekce rukou.

Nošení roušek je u personálu povinné, stejně jako u hostů s výjimkou konzumace u stolu.

Zákaz provozu ve vnitřních prostorách mezi jedenáctou hodinou večer a šestou ranní.

Ve všech provozovnách včetně zahrádek musí být vzdálenost lidí sedících u různých stolů minimálně jeden a půl metru.

Od 25. května mohou lidé zavítat rovněž do restaurace v italském stylu Risto Pub - Tusto Znojmo.

„Budeme fungovat standardně tak, jako před nouzovým stavem. Ztráty ve Znojmě máme, horší to však bylo v Brně, kde provozujeme další dva podniky. Teď už se těšíme na naše hosty a já jen doufám, že nebudou nějaká další omezení, která by eliminovala naše provozy," řekl majitel Petr Hrůza.

Od pondělí přivítají zákazníky také všechny brněnské podniky firmy Lidi z baru, kam patří i Bar, který neexistuje. „Super Panda Circus a Anybody byly od poloviny března zcela zavřené. Například v Baru, který neexistuje už evidujeme první rezervace,“ zmínil za podniky Michael Lapčík.

Za problém považuje, že bary musí zavřít už v jedenáct hodin v noci. „Očekáváme, že tržby budou třetinové ve srovnání s běžným stavem,“ dodal.

Ekonom Petr Pelc ze společnosti Cyrrus tvrdí, že pokud podnik už před krizí nebalancoval na úrovni přežití, dva měsíce omezení ustál. „Situace nebude až tak hrozná, jak se předpokládalo. Tedy, že spousta firem zkrachuje,“ předpověděl.

Otevření restaurací může zvýšit množství lidí nakažených koronavirem. „Počet zřejmě nepatrně vzroste, ale nic zásadního se nestane,“ myslí si praktický lékař Tomáš Klobas.