Celkem zasahovali ve 2729 případech, což je o třetinu víc než loni. „Uplynulé dva měsíce byly mimořádné. Může za to hlavně dlouhotrvající sucho. Zaměstnalo nás hodně výjezdů k likvidaci bodavého hmyzu," zdůvodnil čísla mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Sršní hnízdo na půdě rodinného domu v Nových Bránicích na Brněnsku ohrožovalo jeho obyvatele i o posledním srpnovém víkendu. Právě v závěrečných prázdninových týdnech by se těžko hledal jediný den, kdy hasiči nevyrazili do terénu kvůli vosám, včelám nebo právě sršňům.

výjezdy hasičů
- Rok 2015: 2729 výjezdů, 538 požárů, 361 nehod, 1223 technických pomocí, 607 ostatní výjezdy

- Rok 2014: 2063 výjezdů, 309 požárů, 328 nehod, 909 technických pomocí, 517 ostatní výjezdy

- Rok 2013: 2179 výjezdů, 479 požárů, 306 nehod, 892 technických pomocí, 502 ostatní výjezdy

- Rok 2012: 1866 výjezdů, 340 požárů, 311 nehod, 769 technických pomocí, 446 ostatní výjezdy

- Rok 2011: 1605 výjezdů, 354 požárů, 319 nehod, 677 technických pomocí, 255 ostatní výjezdy

A to přesto, že nejsou povinní ze zákona zasahovat u každého výskytu takových rojů. „Pokud někdo potřebuje odstranit hnízdo bodavého hmyzu v soukromém domě, je potřeba povolat specializovanou firmu," připomněla Alena Baštincová z operačního střediska jihomoravských hasičů.

Pomoc před žihadly

Lidé se ale často bojí, že je hmyz pobodá. A z toho důvodu volají právě rovnou hasiče. Podle Baštincové někdy zbytečně. Hmyz se totiž během dne přesouvá. „Například včely, které se rojí, jsou mimořádně klidné a neútočné. Není vždy důvod k panice," řekla s tím, že kolikrát stačí počkat, než odletí, nebo zavolat nejbližšího včelaře.

Zatímco na konci prázdnin likvidovali hasiči hmyz, na jeho začátku měli co dělat s řadou požárů. Podepsaly se na tom vysoké teploty a sucho. „Počet požárů, které jsme na jižní Moravě řešili, překonal hranici pěti set," spočítal mluvčí hasičů Mikoška. Neobešly se bez zranění. Celkové škody překročily milionovou hranici už v půli srpna.

Často hořela strniště a nejrůznější porosty. Ne vždy jde však o jednoduchý zásah. Poslední červencový den se o tom přesvědčila například jednotka dobrovolníků z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. „Většinou stačí na uhašení strniště pár kubíků vody a nějaká lopata. Když jsme ale vyjížděli směrem k požáru v Boleradicích, už na kopci nad obcí jsme tušili, že lopata nepomůže. Dým valící se z velké plochy naznačoval, že se jedná o požár většího rozsahu," vzpomněl na případ velitel velkopavlovické jednotky Petr Hasil.

Podle jeho odhadů tehdy oheň pohltil zhruba osmihektarovou plochu pole blízko fotbalového hřiště. „Byla to doutnající bomba. Linie požáru dosahovala několika stovek metrů a plameny byly různě vysoké. Ten zprvu nízký třeba rozfoukl vítr během vteřiny až do dvoumetrové výšky. Oheň se tak šířil dál," popsal složitou situaci Hasil. Nakonec událost zaměstnala osm jednotek hasičů.

Pětiletého prázdninového maxima dosáhl i počet dopravních nehod v kraji, u kterých hasiči zasahovali. V minulých čtyřech letech jich řešili vždy o něco málo více než tři stovky za sledované dva měsíce. „Tentokrát evidujeme 361 dopravních nehod," informoval Mikoška.

To je o téměř deset procent více než loni. Statistiky na Brněnsku pak podle mluvčího jihomoravských hasičů kopírují údaje z celého kraje.

Tři sta výjezdů

Více práce kvůli panujícím vedrům měli také krajští záchranáři. Jak již dříve sdělila jejich mluvčí Barbora Zuchová, v některých červencových a srpnových týdnech záchranáři vyjížděli i třistakrát denně. Absolutní rekord padl patnáctého srpna. „Týmy v ten den vyrazily celkem k 317 případům," sdělila Zuchová.

Také podle ní se na tom významně podílelo tropické počasí, které Jihomoravany trápilo dlouhé týdny.