K Pražákové ulici, kde více než sto metrová budova stojí, se sjíždí asi sedm hasičských aut. Velitel zásahu se informuje u recepční, co se stalo. „Hlásič nám ohlásil kouř ve dvaadvacátém poschodí. Ochranka ověřila, že tam skutečně nejspíš hoří, proto jsem volali na tísňovou linku," popisuje recepční se jménem Petra na vizitce.

Mezitím z budovy proudí desítky lidí. „Pracuji tady ve fitness centru. Alarm jsme neslyšeli. Kolega odcházel domů a přišel nám říct, ať raději jdeme s ním, že se něco děje, že houkají sirény," říká o evakuaci Lenka Procházková.

O cvičení jim dopředu nikdo neřekl. „Chceme tak ověřit, jak umí pracovníci reagovat. Zda bylo dostatečné jejich proškolení pro tyto situace," vysvětluje mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková.

Do mrakodrapu vstupuje přibližně čtyřicítka hasičů. Od recepční přebírají univerzální klíč. „Do patra, kde je hlášený požár, jedeme evakuačním výtahem. Ten slouží jen pro tyto vyjímečné situace. Jedna jednotka míří k ohnisku. Další musí projít všechna patra, zda se požár nešíří," popisuje velitel zásahu Stanislav Racek.

Díky výtahu se do patra ve výšce kolem sedmdesáti metrů dostanou za několik vteřin. „Pěšky by nám to s veškerou technikou a hadicemi trvalo tak dvacet minut," myslí si jeden ze zasahujících hasičů.

Pro případ, že v budově bude někdo zraněný, je připraveno také auto s vysouvacím žebříkem. „Z žebříků můžeme hasit požár. Je ale také možné pomocí něho svézt na zem raněné, je to nejrychlejší možnost," vysvětluje Pražáková.

V brněnském mrakodrapu ale nikdo zraněný není. Největším problémem je nedostatek univerzálních klíčů, které otevírají dveře do jednotlivých místností. Hasiči mají k dispozici pouze jedny. Přenášejí si je z podlaží do podlaží a ztrácejí tak čas. „Nemůžeme čekat, hlásím veliteli, že k otevření použijeme násilí," krčí rameny hasič s plynovou maskou na tváři.

V tu chvíli přichází kolega s klíčem. „Do zámku nesedí," konstatuje hasič. Při skutečném zásahu by dveře vyrazil.

Zatímco hasiči bojují s pomyslným požárem. Lidé nervózně postávají na parkovišti. „Chtěl jsem jít dovnitř, ale recepční mi řekla, že nemůžu. Důvod mi nikdo neřekl," rozčiloval se Roman Böhm.

Hasičům se požár daří uhasit přibližně po hodině. „Závěry ze cvičení teď musíme zpracovat. Výsledek poté probereme s provozovatelem AZ Toweru. Nějaké chyby jsme našli, ale lidé mohou být klidní, v případě požáru jim dokážeme pomoci," shrnuje velitel hasičů Racek.

Správce budovy Martin Svoboda je s průběhem cvičení spokojený. „Není ale určitě poslední," dodává.

Hasiči musí zásah trénovat pravidelně. „Tak vysoká budova má totiž svá specifika. Musíme zkoušet, zda dojde voda i do nejvyšších pater a další věci. Čas od času se mění také zaměstnanci AZ Toweru, musíme proto zkoušet i je," uzavírá mluvčí.