Komín neodpovídající předpisům je bezprostřední příčinou požáru v pizzerii Coloseum v obchodní galerii Velký Špalíček v Brně. Ve čtvrtek to zjistili vyšetřovatelé, kteří pátrali po původech požáru, který ve středu večer vyhnal návštěvníky Špalíčku na ulici.

„Podle dosud zjištěných poznatků neměla kovová roura komínu zřejmě odpovídající tepelnou izolaci a žár tak zapálil elektroinstalaci i další materiály v jeho těsné blízkosti. Konkrétní porušení předpisů o požární ochraně nyní upřesňují vyšetřovatelé,“ potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

V pizzerii začalo hořet ve středu krátce před sedmou večer. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů. „Když jsme přijeli, bylo přízemí restaurace v Dominikánské ulici zakouřené, z prvního patra vycházel hustý dým. Z pizzerie, z kanceláří v patře nad ní a z přilehlého schodiště jsme proto okamžitě evakuovali devatenáct lidí,“ přiblížil likvidaci požáru velitel zásahu.

Komplikace při hašení s sebou přinesla elektřina. Nápisy pod pojistkami totiž byly v němčině. Hasiči vyzkoušeli několik pojistek, ale restaurace byla stále pod proudem. Velitel zásahu proto nařídil, aby se vypnul proud v celém Velkém Špalíčku. To následně přerušilo provoz v obchodech a promítání v multikině Palace Cinemas.

Lidé, kteří se dívali na film, dostali zpátky vstupné. „Proud byl vypnutý dlouho, takže nešlo filmy pustit znova. Návštěvníci, kteří chtěli peníze zpátky, dostali je. Ostatní mohou využít vstupenku na představení ještě jednou. Platí jako volná vstupenka až do konce února na jakékoliv představení,“ řekl ředitel Palace Cinemas Velký Špalíček Živan Novotný.

Hasičům se podařilo požár uhasit zhruba po hodině od jejich příjezdu. Komín rozebrali a doutnající materiály okolo dohasili. Zakouřené prostory pak odvětrávali několik dalších desítek minut. „Při požáru nebyl nikdo zraněn, celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na dvacet tisíc korun,“ upřesnil Haid.

Vedení Velkého Špalíčku tvrdí, že má protipožární předpisy v pořádku. A to i přesto, že je čeká správní řízení ohledně špatného stavu komínu. „Když se Špalíček před osmi lety kolaudoval, bylo vše v pořádku. Rozhodně jsme nic nezanedbali,“ hájí komín Ladislav Švarc, technický vedoucí společnosti Generali Velký Špalíček.

Na špatný technický stav komínů upozorňují hasiči už několik měsíců. „Za technický stav komínů a kouřovodů a jejich požární bezpečnost odpovídají majitelé nebo správci domů, stavu komínů by proto měli věnovat náležitou pozornost,“ řekl šéf vyšetřovatelů jihomoravských hasičů Pavel Tinka.

Majitelé budov by měli podle hasičů především dbát na pravidelné kontroly komínů a jejich čištění. „U plynových spotřebičů napojených na komín s vložkou je třeba pozvat kominíka na revizi nebo údržbu dvakrát ročně, u komínů bez vložky a u spotřebičů na tuhá a kapalná paliva dokonce šestkrát ročně. U chat a rekreačních chalup je to pak jedna kontrola za rok,“ upřesnil Tinka.