Které požáry se vám do paměti zapsaly nejvíc?
Nejvíc se mi do paměti vryl první požár s tragickými následky, který jsem sboru zažil. Bylo to totiž na Štědrý večer v roce 2001. Lidí už chodili na půlnoční a hasiči tehdy vyjížděli v Brně na Kraví horu k požáru ubytovny a skladového areálu. A nejhorší jsou pro hasiče samozřejmě požáry, kde jsou mezi obětmi kolegové nebo jejich rodiny.

I takové jste zažil?
Dodnes si pamatuji na požár z 8. ledna 2002 v brněnské Nádražní ulici. Bylo to ohnivé peklo, kde zahynuli dva hasiči a krupiér. Každý rok proto stále chodím 8. ledna na pietní akt k uctění jejich památky. Dalším z požárů, který se mi velmi vryl do paměti byl výbuch plynu ve sklepě domu v brněnské Tržní ulici v roce 2004. V důsledku výbuchu plynu ve sklepě tam spadla polovina několikapatrového domu.

I tam zahynul hasič?
Neštěstí si vyžádalo čtyři oběti na životech. Jednou z nich bylo bohužel dítě profesionálního hasiče, který měl byt v horním patře domu. Ten hasič byl ten den i ve službě a k tomuto neštěstí vyjížděl.

Jak se vůbec hasiči s tragediemi u kterých zasahují vyrovnávají?
Hasič je člověk jako každý jiný, stejně citlivý. Snaží se soustředit se na zachraňování životů, zdraví a majetku, jak mu ostatně ukládá zákon a do jisté míry vytěsnit ty případy, kdy už to nebylo možné. Časem do možná otupí, v paměti mu některé zásahy ale samozřejmě zůstanou zaryté.

Jaké vůbec největší požáry jste zažil?
V první řadě asi požár Pernštejna v dubnu 2005. Zažil jsem také zcela ojediněle vyhlašovaný zvláštní stupeň poplachu při lesním požáru na Bzenecku. Tam se tehdy vystřídalo 193 požární jednotek a patnáct set hasičů. A zapomenout nelze ani povodně. (mm)

Rodině po tragickém požáru nabízí pomocnou ruku obec i charita

Oleksovice, Znojmo – Rychlou pomoc rodině, jejíž dům v Oleksovicích zachvátil v pondělí tragický požár, nabízí úřad městyse i i znojemská Oblastní charita. Ta zvažuje i přípravu sbírky. 

O první pomoci již rozhodli představitelé Oleksovic. „Z rozpočtu městyse vyčleníme padesát tisíc korun, které by podle potřeby rodiny posloužily na nutné opravy požárem zasaženého domu, aby se do něj mohli vrátit,“ sdělil starosta městyse Zdeněk Koukal.

Jak dodal, obec je připravena nabídnout také pomoc s důstojným posledním rozloučením se třemi dětmi, které při požáru zahynuly. O další pomoci jedná se znojemskou Charitou.

TÉMA O NEJVĚTŠÍCH POŽÁRECH NA JIHU MORAVY OD ROKU 1993 VČETNĚ INFOGRAFIKY A ROZHOVORU S PSYCHOLOGEM SI PŘEČTĚTE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

To potvrdil i její ředitel Zdeněk Adámek. „Nabízíme bezprostřední pomoc, včetně příspěvku z Tříkrálové sbírky. Z blanenské charity můžeme zajistit i pomoc psychologů. Zjišťujeme všechny další podrobnosti, abychom rodině pomohli co nejvhodněji a nejúčinněji, včetně případného vytvoření sbírkového účtu,“ sdělil ředitel znojemské Oblastní charity Evžen Adámek.

Okolnosti požáru a jeho příčinu stále zkoumají hasiči a policisté.

Při nočním požáru v Oleksovicích zemřely tři děti, čtyři dospělí se zranili.
Při požáru v Oleksovicích zemřely tři děti. Čtyři dospělí se zranili