Krátce po desáté hodině dopoledne opouští stanici v Lidické ulici asi třináctimetrový žebřík. Po Brně ho povede Zdeněk Karásek. U hasičů slouží zhruba šest let. „Míříme na Obilní trh, tam bývá situace s parkováním špatná,“ hlásí mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

První problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Ulice před porodnicí je auty doslova zastavěná. Některá stojí i na chodníku. Karásek se nakonec před porodnici dostane. „Je to ale natěsno, takhle by to vypadat nemělo,“ kroutí hlavou. Haid s kolegou mezitím dávají za stěrače letáky s upozorněním pro řidiče, že parkují špatně.

Ve Voříškově ulici v Kohoutovicích je ale situace lepší, než všichni čekali. Ulice je téměř poloprázdná. „Lidé jsou v práci. Abychom zjistili, kolik aut tady bývá skutečně, museli bychom sem přijet později odpoledne,“ říká Karáskův kolega z posádky žebříku Daniel Barák.

To už ale sedám společně s hasiči do kabiny. Hučící červenobílé Iveco se pomalu sune ven ze sídliště, z vysílačky se občas ozvou pro normálního smrtelníka nesouvislé pokyny a na palubní desce svítí kontrolky majáků. Z několikametrové výšky pohupující se kabiny je hned jiný pohled na svět. Po chvíli jsme ve vnitrobloku ulice Úvoz kousek od Žižkovy. Karásek pomalu projíždí jen centimetry od zaparkovaných aut. Najednou se od kol ozve zlověstné křupání. „To jsou dlaždice na chodníku. Dál nejedeme, to bychom jim to tady přeorali,“ vysvětluje situaci řidič. Dodává, že pokud by skutečně hořelo, nedalo by se dělat nic jiného.

Akce končí v Žabovřeskách. Ani tam se situace nezdá nijak kritická. „Zdání klame. Večer to skutečně bývá problém. Některá auta musíme dokonce poodnášet, abychom se dostali tam, kam potřebujeme. Jsme hasiči, musíme si poradit vždycky,“ uzavírá páteční dopoledne