Příčinou vzniku požáru byla technická závada. „Ke škodám na parníku však nedošlo. Jednalo se o cvičení. Místo a čas nebyl zvolený náhodně. Plocha pro spouštění člunů na vodu je v pasohláveckém autokempu Merkur, kde v sobotu dochází ke střídání turnusů a kemp je zcela plný," informoval mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

V době cvičení se nacházelo v areálu kempu asi sedm tisíc lidí, hasiči tak mezi nimi museli projíždět velice opatrně. „Očekávané komplikace se naplnily. Kolem nově vybudovaných nástupních ploch byla zaparkovaná auta a postavené stany. Takže spouštění člunů na vodu nebylo jednoduché," přiblížil Jirouš.

I přes komplikace však byly hasičské čluny čtvrt hodiny od začátku tísňového volání na vodě a mířily k hořící lodi. Hasiči společně se záchranáři zachránili dvacet lidí z vody a dalších pětadvacet z parníku. „Záchranné složky umí rychle a účinně zasáhnout i při plné kapacitě kempu a to i díky ukázněným návštěvníkům, kteří umožnili průjezd úzkými cestami mezi stany, karavany a auty," ocenil výsledek cvičení mluvčí.