„Co přesně na prázdném místě vznikne a jestli vůbec něco, zatím nevíme. Jako jediná hala nebyla pojištěná. Byla příliš stará, proto nás nikdo pojistit nechtěl. Teď bude problém sehnat peníze na nové řešení," řekl Tran Chuyen.

Halu hasily jednotky přes dvanáct hodin. Práci jim komplikoval hustý kouř, který se valil z hořící haly. Požár zasáhl stánky asi devatenácti prodejců. Hasiči areál opustili v pondělí po poledni.

Příčinu policisté i hasiči stále zjišťují. „Máme na to třicet dní," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Policisté mají podezření, že by mohlo jít i o úmyslné zapálení. „Možná je i verze zapálení z nedbalosti," upozornil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Ředitel tržnice sám neví, kdo by měl důvod halu zapálit. „Myslím, že by to mohlo být dílo žháře. Ohnisko požáru totiž nebylo vevnitř haly," konstatoval Tran Chuyen.

Na tržnici v Olomoucké tržnici hořelo v noci na pondělí po roce a osmi měsících. Loni v lednu tam oheň zničil šest z jedenácti hal. Škoda se tehdy vyšplhala na pětatřicet milionů korun. Soud za to správci tržnice, který přivařoval petlici tam, kde nesměl, uložil podmínečný trest a povinnost zaplatit škodu.