„Jeho kandidatura ale probíhala za podmínek naprosto bezprecedentní mediální manipulace,“ řekl Okamura novinářům o Jaroslavu Baštovi. Účelově byl podle něj vytvářen dojem, že šanci na zvolení mají pouze Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. „Ti pak dostávali násobně víc prostoru oproti ostatním kandidátům,“ uvedl.

Během pár dnů dají zástupci SPD vědět, koho případně podpoří v druhém kole voleb. Poradí se i s Jaroslavem Baštou, který již dříve avizoval, že do urny hodí prázdný lístek. Rozhodujícím faktorem bude podle Okamury to, čí případné zvolení vyhodnotí jako lepší pro život lidí v České republice.

Europoslanec Ivan David ve volebním štábu Jaroslava Bašty
Lidé se rozhodovali pod vlivem mediální masáže, řekl Ivan David z SPD

Pavla předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie označil za kandidáta podpořeného vládními stranami. „Vládní strany ale přímo svého kandidáta postavit nedokázaly. Narozdíl od SPD je tedy jejich výsledek nula,“ řekl. „Babiš je stejně probruselský jako ostatní dva favorizovaní kandidáti. Je to taková soft verze Fialovy vlády,“ dodal Okamura.

Náskok Babiše s Pavlem

Bašta řekl, že čekal lepší volební výsledek. Respektuje ale, že získal kolem čtyř a půl procent a skončil na páté příčce. „Z mého pohledu bývalého disidenta je paradoxní, že o post prezidenta budou soutěžit dva lidé s podobnou minulostí. Oba byli členy KSČ, oba byli zapleteni s represivními složkami českého režimu. Je to jeden ze způsobů, jak se Česká republika vyrovnala s minulostí a je to nastoupení trendu k totalitě nové,“ konstatoval.

Místopředseda hnutí Radim Fiala dodal, že Babiš s Pavlem měli náskok i tím, že se jako kandidáti prezentovali delší dobu. „Babiš jezdil v obytňáku, Pavel se k různým věcem vyjadřoval jako generál ve výslužbě,“ poznamenal. Je podle něj škoda, že SPD taktéž Baštu nevygenerovala dřív. Příště se o to bude snažit.

Z volebního štábu Jaroslava Bašty (SPD)
Green Deal je kombinace náboženství a byznys plánu, řekl Bašta Deníku

Okamura také poděkoval voličům, kteří Baštu podpořili, i samotnému kandidátovi za prezentaci. „SPD se podařilo vygenerovat další osobnost, kterou v přímé volbě volí statisíce občanů. Vidím to jako posílení do dalších voleb,“ řekl.

Fiala dodal, že Baštu podpořilo sedmdesát různých stran či sdružení. Z těch známějších kupříkladu Trikolóra, Svobodní nebo Akce D. O. S. T. „Nadále budeme svádět politický boj, kde se bude rozhodovat o zachování demokracie, svobody, sociálních práv a státností,“ prohlásil Okamura.