Předchozí
1 z 7
Další

„Existuje určité procento žen a dívek, které mají zájem právě o ručně zpracované šperky a originální tvorbu. Jsou i takové, které chtějí znát autora a vědět, čí ruce právě pro ně onen šperk pájely, tepaly a leštily. To také platí i pro muže, neboť i pro muže pracuji na zakázkách,“ říká šperkař, který žije a tvoří v Klevetově u Letovic.

Šperkař Petr Uhlíř.Zdroj: archiv P. Uhlíře

Původem je z Brna, kde se stále cítí být doma. Šperkařskou dílnu si zařídil ve svém domku na venkově. Výčet druhů ozdob, které vznikají pod jeho rukama, je široký.

Výrobky šperkaře Petra Uhlíře.Zdroj: archiv P. Uhlíře

Ze stříbra, mědi, dřeva a dalších materiálů vyrábí spony, náramky, náhrdelníky, náušnice, přívěšky, prsteny nebo hřebeny. „Kovy i dřevo, většinou cizokrajné nyní kombinuji. Dřevo je lehké a nechá se kovem prostoupit. Měď je skvělá pro tváření za studena. Stačí ji vyžíhat a ona poddá. Nebrání se, a když je šperk z mědi hotový, opatinovaný a oleštěný, zahřeje svým teplým odstínem. Při pohledu na ni se můžete toulat staletími. Stříbro pak je pevnější. Na první pohled chladné. I ono však podléhá určité oxidaci a tedy i šperky ze stříbra mne baví patinovat a leštit. Vyniknou tak drobné plastické detaily a na každém šperku je hned poznat, že jde o ruční tvorbu,“ popisuje čtyřiapadesátiletý umělecký řemeslník.

Výrobky šperkaře Petra Uhlíře.Zdroj: archiv P. Uhlíře

Jak sám říká, v době před internetem si veškeré návrhy šperků vytvářel sám. Čerpal přitom z návštěvy muzeí nebo z čtení knih o umění a archeologii. Náměty pro něj byly a jsou drobné detaily, třeba ouško na konvici, štuková výzdoba starého domu, brouk v trávě nebo tetování domorodých národů.

Výrobky šperkaře Petra Uhlíře.Zdroj: archiv P. Uhlíře

„Krabice mám plné nákresů a jen slabý zlomek se dočká realizace. Nyní, když vše prostoupil net a miliony obrázků z celého světa, je poměrně obtížné zůstat pouze u svých originálů. Kopírovat pochopitelně nechci, ale někdy mne určité pojetí šperku zaujme a já pak hledám variantu osobního ztvárnění,“ podotýká Petr Uhlíř.

Šperkař Petr Uhlíř.Zdroj: archiv P. Uhlíře

Své výrobky nabízí především přes server Fler. Čas od času zajede také na řemeslné trhy nebo historické slavnosti.

Šperkař Petr Uhlíř.Zdroj: archiv P. Uhlíře

Po domluvě si lidé mohou šperky prohlédnout u i něj v doma. „Šperky z mé dílny jsou většinou subtilní s drobnými detaily. Na přání ale vyrábím i kousky masivnější. Záleží na zákaznici. Sebevědomé a dominantní ženy se občas s drobným prstenem či přívěskem nespokojí. Bujná hruď potřebuje odpovídající rozměr šperku. Stejně tak prsty. Pamatuji se, že jsem dělal prsteny pro "víly" i pro ženu, která by do své dlaně schovala celou svoji rodinu,“ dodává šperkař z Klevetova.

Výrobky šperkaře Petra Uhlíře.Zdroj: archiv P. Uhlíře