Předchozí
1 z 6
Další

Daniel Maceček ve svém živlu, jako hospodský v hokejové putyce.Zdroj: archiv Daniela Macečka

První vzpomínky, jak se dostal k hokeji, vracejí Macečka dvaadvacet let zpět. „Poprvé jsem ho zaregistroval se zlatým úspěchem na v Naganě. Nechodili jsme se učit, ale dívali jsme se na olympiádu. To byl největší boom. Hromadné oslavy po gólech. Něco, co se nečekalo. Skončilo Nagano a všichni jsme šli do přípravky, že jdeme hrát hokej,“ pátrá v paměti.

Daniel Maceček (vpravo) fandí v NHL týmu Ney Jersey Devils.Zdroj: archiv Daniela Macečka

Na ledové ploše se však za pukem nehonil. Musel by přejít na jinou školu a jeho rodiče to nechtěli. „Dodnes jako hokejový fanoušek neumím bruslit,“ směje se Maceček. Od té doby však začal sledovat naživo znojemské Orly a sledovat NHL.

Maceček ve First Line pořádá i besedy se znojemskými hokejovými Orly.Zdroj: Deník / Lubomír Budný

Mimo sledování hokeje jej začaly zajímat po Naganu hokejové kartičky. Své vášni je věrný dodnes. Sbírá pouze karty s bývalým gólmanem New Jersey Devils Martinem Brodeurem. Jeho sbírka dnes čítá patnáct set karet s legendárním brankářem. „Dostal jsem se k němu náhodou. Tehdy měl na PlayStationu ve hře NHL nejvyšší hodnocení, tak jsem se do něj zamiloval,“ nadšeně hovoří Maceček.

Daniel Maceček se věnuje sbírání hokejových karet. Už má 1500 karet pouze s Martinem Brodeurem.Zdroj: archiv Daniela Macečka

Jako jediný na světě vlastní čtyři exkluzivní karty s Brodeurem. „Jeden Brodeur může vycházet na patnáct tisíc korun. Je to koníček. Pořád to žije, stále se vyměňuje, hlavně přes Facebook,“ osvětluje provozovatel hokejové hospody.

Daniel Maceček otevřel First Line Hockey Pub ve Znojmě loni.Zdroj: archiv Daniela Macečka

Podnik First Line otevřel loni. Již předtím provozoval sedm let klub, chtěl však nabídnout lidem více, než jen panáky a pivo. „Byl to risk. Proto jsem do First Line přidal i sortiment hokejových kartiček. Jsme jediné místo ve Znojmě, kde se dají koupit hokejové kartičky. Pořádáme jejich burzy. Zaměřujeme se čistě na hokej. Pivo si mohou dát zákazníci kdekoliv jinde, First Line jim přináší něco navíc. Pořádáme i besedy s hráči Orlů. Na burzy sem jezdí lidé z celé České republiky. V Olomouci či v Ostravě nic takového nemají,“ potěšeně vypráví Maceček.

Ve First Line čeká hokejové fanoušky i příjemná zahrádka.Zdroj: archiv Daniela Macečka

Mezi největší legendy, jež přivítal na debatách, patří současný sportovní manažer a hlavní trenér Orlů Miroslav Fryčer. „Je to legenda torontského a českého hokeje. Poznají ho i v šedesáti letech v Torontu na letišti. Pán, co jej odbavuje, mu jednou řekl, že by mohl být lepší. Potřásl jsem si s ním rukou, tykáme si a pro mě je to bomba. Hrál proti Waynu Gretzkému nebo Gordiemu Howeovi, proti těm, jejichž karty sbíráme,“ uzavírá Maceček.