Předchozí
1 z 9
Další

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Na začátku byla víla Eruwen, kterou si koupila na vánočním trhu v době, kdy zvažovala, že si otevře vlastní obchod. V okamžiku, kdy ji Eva Prokešová z Velkých Pavlovic poprvé uchopila do ruky, otevřel se jí rázem pohled do krámku. A ona věděla, že právě Eruwen bude vílou v jeho logu, a také to, že se její vysněná prodejna bude ubírat směrem zdravé výživy a zdravého životního stylu. „Vnímala jsem ji jako potvrzení a jasnou myšlenku, že právě toto je cesta pro mě,“ vzpomíná.

Eva Prokešová.
Jíme jedy, zvedněte zadky a podpořte naše pěstitele. Výzvu sdílí stovky lidí

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Uplynulo několik let a čtyřicetiletá maminka dvou dětí se z garáže rodinného domu s jasnou vizí pokračovat v nastartovaném projektu přestěhovala do nových prostor v Hlavní ulici. „Cesta ke zdravému životnímu stylu u mě byla hodně dlouhá. Než se mi narodily děti, což je devět let zpátky, do kuchyně jsem chodila opravdu jen velmi málo. Změna přišla až s narozením dcerky, kdy jsem začala více přemýšlet o tom, co jíme a co jí budu vlastně vařit. Chtěla jsem pochopitelně i kvalitní potraviny nakupovat. Tehdy nebylo moc kde, takže především na internetu,“ vypráví sympatická podnikatelka.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Postupně se začala zajímat i o výživové směry. „Protože sama trpím ekzémem, chtěla jsem vědět, zda se dá tento zdravotní stav řešit změnou jídelníčku. Vyzkoušela jsem vitariánství i vegetariánství. No a z postupného hledání cest se stal koníček. Když jsem pak po šesti letech končila na rodičovské dovolené, chtěla jsem zpátky do práce. Už jsem ale věděla, že ke své původní profesi se nevrátím. Dělala jsem v marketingu, což by bylo s dětmi hodně náročné. Přirozeně proto přišla myšlenka otevřít si právě obchod se zdravou výživou,“ usmívá se Prokešová.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Již na rodičovské dovolené pořádala sedánky pro maminky s dětmi, ochutnávky a exkurze do světa zdravého vaření. „Již jsem tedy kolem sebe měla skupinku lidí, kteří mě měli zařazení do šuplíku Eva-zdravá výživa. Takže to nebylo tak, že bych nevěděla, že o obchod podobného typu nebude zájem,“ zdůvodňuje své rozhodnutí žena z Velkých Pavlovic.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Přestěhovat svůj obchod z garáže rodinného domu ve slepé ulici se rozhodla z logických důvodů. „Otevřít si obchod právě tam ideální obchodní rozhodnutí nebylo. Nicméně děti byly malé a na rozjezd to bylo ideální. Lidé si cestu k nám našli. Nicméně po dvou třech letech se změnila situace na trhu a nyní už zdravou výživu koupíte prakticky na každém rohu. Musela jsem na to reagovat. Nabídka od majitele domu přišla sama. Uvítala jsem ji, i když jsem měla pochyby. Zvažovala jsem, jestli utáhnu nájem,“ nezastírá sympatická maminka.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Jak přiznává, vybrat sortiment, který bude svým zákazníkům nabízet, nebylo zrovna jednoduché. „Šlo o delší proces a ano, spálila jsem se. A několikrát. Měla jsem v nabídce výrobky, které jsem zpětně vyhodnotila jako ne zrovna ideální. Nyní se jen ve velkoskladech se zdravou výživou nachází deset až patnáct tisíc položek. A ne vše bych dneska už zařadila. Ale tím, že jsem měla osobní zkušenost z praxe, zajímala jsem se o různé kurzy a semináře, snažila se vzdělávat, se to vyprofilovalo na věci, které bych byla ochotná dát sobě a své rodině. A právě takové zde prodávám. I kdy mnohdy jde o kompromis. Nejde o zdravé, ale o opravdové potraviny,“ říká Prokešová.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Jejími zákazníky jsou jak přátelé, kteří ji od počátku podporovali, tak i cizí lidé. Věková skladba je různá. „Chodí ke mně i babičky z okolí, hlavně pro bylinky, bylinné čaje a tinktury. A sem tam i pro něco pro vnoučata. Většinu mých zákaznic tvoří ženy a maminky na rodičovské dovolené,“ podotýká podnikatelka, která čas od času organizuje i poradenství s bylinkářkou či výživovou poradkyní Markétou Rozinkovou.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Největší zájem je překvapivě o sladkosti. „Když člověk začíná uvažovat o změně životního stylu, tak nejprve hledá, jak omezit sladké. To je zcela logické. Druhou skupinu tvoří farmářské zboží jako mléko ve skle či kváskový chleba, z čehož mám obrovskou radost. Potom mouka a směs věcí na vaření či byliny,“ srovnává Prokešová, která odebírá zboží primárně od českých dodavatelů a místních pěstitelů.

Eva ProkešováZdroj: Deník / Iva Haghofer

Jak podotýká, bez podpory rodiny by podnikání nezvládla. „Děti se do zdravého životního stylu narodily. Těžší bylo předělat manžela. Když jsem se rozhodla, že budeme žít jinak, vážně jsem vyházela celý špajz a ledničku. Tehdy jsem několik let nevařila maso, manžel moc neměl na výběr. Když se mě zákazníci ptají, jak to zvládl, tak říkám, že nevím, že byl asi hodně zamilovaný. Teď je za to vděčný, cítí se lépe, zdravou výživou si sám vyřešil i nějaké zdravotní problémy. Podobné je to i se zbytkem rodiny. I když si vzpomínám, že když jsem byla vitariánka, mysleli si, že nemůžu přežít, že umřu,“ směje se čtyřicetiletá žena.