Předchozí
1 z 5
Další

S hlínou se dá krásně pracovat, říká Drahomíra Svobodová o výrobě keramiky

Ve své keramické dílně v Křenovicích vyrábí třiašedesátiletá Drahomíra Svobodová hrnky, talíře nebo džbánky. Na práci s keramikou ji vždycky lákaly tvůrčí možnosti. "S hlínou jako materiálem se totiž dá krásně pracovat. Rukodělná výroba jemné keramiky mě také spojuje s lidmi, kteří si moje výrobky odnesou domů," říká Svobodová. Musela však nejdříve někde začít. Nejdřív se učila od zkušenějších. Přiznává, že to bylo zpočátku náročné. "Začínala jsem v bytě, kde jsem žila s malými dětmi. Možnost mít vlastní keramickou dílnu byla podmínkou pro stěhování se do rodinného domu se zahradou," popisuje.

Drahomíra Svobodová je už čtyři roky v důchodu. K hrnčířskému kruhu ji to však stále táhne.Zdroj: Drahomíra Svobodová

K prosazení jí pomohly nejvíce speciální keramické jarmarky. "Navštěvují je totiž lidé, kteří mají keramiku rádi a každý z nich si tam najde svůj oblíbený styl. Někteří ze spokojených zákazníků se potom vracejí a na trhu vás vyhledají nebo začnou jezdit přímo do dílny," podotýká Svobodová. Užitečné jsou pro ni i jarmarky na hradech a zámcích. "Tam si třeba skupiny historického šermu zakoupí dobové číše, korbely a džbánky," vyjmenovává. Upřednostňuje přitom užitkovou, dekorativní a zahradní tvorbu.

Drahomíra Svobodová upřednostňuje ve své práci užitkovou, dekorativní a zahradní tvorbu.Zdroj: Drahomíra Svobodová

V září na Vyškovsku získala titul Podnikatelka roku v soutěži okresní hospodářské komory v kategorii živnostníků bez zaměstnanců. Váží si toho. "Beru to jako jedno velké pohlazení po duši a ocenění mé celoživotní práce, ale zároveň i jako uznání důležitosti klasického řemesla," zdůrazňuje Svobodová. Tradiční řemeslo jako hrnčířství má podle ní místo i v moderní době. "Myslím si, že tak dlouhou tradici určitě stojí za to dále zachovat pro budoucí generace," tvrdí.

V září získala titul Podnikatelka roku v soutěži okresní hospodářské komory v kategorii živnostníků bez zaměstnanců.Zdroj: Deník/ Petr Koudelka

K hrnčířskému kruhu a peci ji to stále táhne, i když je v důchodu. „Práci beru jako koníček a příležitost sblížit se s lidmi,“ povídá Svobodová. V důchodu je už čtvrtý rok. Přiznává, že s výrobou keramiky se nedá spoléhat na obživu. "Podporoval mě manžel a měla jsem i další zaměstnání, abych si na celou režii vydělala. Chtěla jsem dílnu tak moc, že jsem byla ochotná vydělat si něčím jiným na všechny ty pece, hrnčířský kruh, pomůcky, materiál a další zařízení," sděluje.

Váží si získaného ocenění. Je to pro ni pohlazení po duši.Zdroj: Deník/ Petr Koudelka

Kvůli zdravotním problémům musela omezit akce na několika jarmarcích, květnový keramický salon nebo předvánoční posezení. Příznivcům keramiky tak chce předat to, co se o ní naučila. Spolupracuje také s postiženými dětmi. "Práce s keramickou hlínou totiž dobře propojují současně obě mozkové hemisféry a může působit léčebně nebo zklidňovat," myslí si Svobodová. Jinak ráda odpočívá své zahradě. Ta je také vhodným místem pro umístění jejích výtvorů.

.Kvůli zdravotním problémům musela omezit akce, ale i tak chce předat to, co se o své práci naučila.Zdroj: Drahomíra Svobodová