Jestli chcete nepříliš dobrý stav svých nohou napravit, naložte si je do lavoru s vlažnou vodou, solí a kapkou esenciálního oleje.

Takzvaná hypnoterapie je uznávanou metodou už i v Česku.
Hypnóza umí snížit stres i zlepšit paměť. Jak ale nenaletět podvodníkovi?

Přidat můžete třeba rozmarýnovou esenci, která zlepší prokrvení, má antibakteriální účinky a funguje i proti plísni, které se během zimy v uzavřených botách daří. K posílení cévního systému přispějte střídáním teplé a studené vody podle vzoru Kneippových lázní.

Dopřejte jim masku

Korejské látkové masky na obličej už asi znáte, ale co takhle vyzkoušet něco podobného v péči o nohy? Jsou napuštěné přírodními látkami a odstraňují suchou kůži i kuří oka. Masku upevníte okolo kotníků s pomocí přiložených pásků a necháte ji, třeba při filmu nebo seriálu, působit 90 minut. Stará zrohovatělá a nevzhledná kůže díky ní zmizí a vaše chodidla se vyloupnou v miminkovské kvalitě.

Během života sice naše pleť povadá a tvoří se na ní vrásky, ale to není všechno. V důsledku stárnutí už není tak hladká a bez chybiček, jako byla v dětství
Zmírněte známky stárnutí. Právě teď je ten pravý čas dopřát pleti elixír mládí

Zvykněte si alespoň obden nohy promazávat krémem, speciálně určeným na vaše konkrétní problémy. Například u pacientů s lupénkou, cukrovkou a velmi suchou kůží je potřeba posilovat lipidovou (tukovou) bariéru pokožky. Výborně pomáhají krémy s urea a zvlhčujícími ceramidy. 

Vytvarujte nehty

Nehty na nohou je nutné správně zastřihovat, jinak si přivodíte bolestivé problémy. Změklý nehet (u cukrovkářů velmi obezřetně) kleštičkami rovně zkraťte a po okrajích jemně obruste do obloučku. Pokud trpíte na jejich zarůstání, problém je nejspíš v nedbalé péči a nevhodné obuvi, ve které jsou prsty stlačené. Vše se dá napravit pomocí speciálních rovnátek, která po nasazení usměrňují správný růst nehtů (více např. www.esthesia.cz).

Případná plíseň na nehtu bývá urputná a těžko se jí zbavuje. Množení můžete zabránit speciálními přípravky s olejem z tea tree, kyselinou mléčnou a ureou.

Ulehčete nohám

Mnoho žen i mužů  trápí křečové žíly. Jejich stav je potřeba nechat vyšetřit pomocí sonografu. Lékař zjistí, zda má krev volnou cestu, nebo jsou cévy zúžené a krev proudí proti odporu, zjistí také, kde zúžení je. „Nebojte se bolesti, u Dopllerova sonografu se sonda přikládá na místa průběhu tepen a žil, které následně vidíte na monitoru,“ říká lékař Libor Dvořáček z kliniky Medical Institut v Plzni.

ilustrační
Nálož vitaminů pro pleť: Jak získat zpomalovač stárnutí, rozjasňovač a opraváře

K odstranění metliček a povrchových křečových žil, kterými trpí až 30 procent dospělých, zvláště ženy, se používá speciální lepidlo VenaSeal. „K jeho přednostem patří umístění do postižené žíly, kterou uzavře,“ prozrazuje z vlastní zkušenosti docent Peter Baláž, cévní chirurg z Kliniky Yes Visage.

K zlepšení stavu svých žil i odstranění pocitu těžkých nohou můžete použít i různé doplňky stravy, například s výtažky z vinné révy a vitaminu C. Pomáhají k normální činnosti kardiovaskulárního systému a podporují oběhový systém. A každou volnou chvilku si dávejte nohy nahoru.