Nevěřil jsem tomu, dokud jsem si nedávno neotevřel noviny a náhodou nenalistoval řádkovou inzerci, rubriku Seznámení. „Jsi hodný, milý, inteligentní, máš smysl pro humor a vlastní auto?“ četl jsem. „Ano!“ vykřikl jsem a nechápal, odkud mě může komunikativní blondýnka s modrýma očima a dvěma dětmi tak dobře znát. Ale to už se mě o řádek níž ptala atraktivní bruneta, která už má prý něco za sebou: „Jsou všichni chlapi jen srabi a slaboši, nebo se mi už konečně ozveš?“ Přemýšlel jsem, komu jsem to vlastně zapomněl brknout, ale nemohl jsem si k SŠ 38/179 přiřadit žádný obličej.

Od té doby kontroluji rubriku Seznámení pravidelně. Poněkud mě rozrušilo, když jsem zjistil, že mě intenzivně hledá celkem slušná množina žen s výhradně dobrými vlastnostmi.
Hodné, tolerantní, něžné, chápavé a sportovně založené romantičky, které rády zajdou do lesa a pro které slovo láska není jen slovo, se každý den ptají, kde jsem, rozčilují se, proč jsem jim už dávno nezavolal, a vyhrožují, že mě najdou. Samozřejmě mi to svým způsobem lichotí, ale bohužel mohu svůj volný čas rozdělit jen mezi omezený počet žen, většinou jednu, zvlášť pokud spořím na stáří.

Navíc se toho o ženách, které mi nabízí zbytek života výměnou za trochu lásky nebo alespoň 2+1, často moc nedozvím. Řádková inzerce je drahá, a tak ve snaze říci o sobě co nejvíc a zaplatit co nejmíň mnohdy některé ženy volí složité číselné rébusy.
Výška, váha, věk, počet místností a dětí, obvod zahrady nebo hrudníku a telefonní číslo, samozřejmě jen vážně. Měl bych trochu strach odpovídat na tyhle inzeráty, určitě bych to popletl, nějaké ženě bych zavolal na její míry, nebo bych naopak třeba vyšší věk považoval za nějaký slibný rozměr.

Některé inzerentky se zřejmě proto při šetření spoléhají raději na zkratky. Ale i tady jsem opatrný. Tak například inzerát: „Ml. žen. hl. st. m. bez zavaz.,“ může samozřejmě znamenat: „Mladší žena hledá staršího muže bez závazků.“ Ale co když je to ve skutečnosti: „Mlčenlivého ženicha hledá stoletá můra bez zavazadel?“

Že to jde stručně, a přitom bez změti čísel a zkratek, jsem se navíc přesvědčil nedávno. V jedné seznamce jsem narazil na inzerát, který rozhodně upoutá: „Prodám prase. Jen vcelku.“

Tím se dostáváme rovnou k rubrice Intimní. Také tady mi každý den zcela neznámé ženy tykají a otevřeně nabízejí poněkud drsnější chvilku poezie. Ona hledá jeho, Ona ji, Ony je, a je, alespoň podle toho, co chtějí, už nejspíš Interpol.
Je zajímavé, že na rozdíl od normálních seznamovacích inzerátů se snaží ženy v rubrice Intimní vyzdvihnout zásadně své nejhorší vlastnosti. Například zlobivá a zkažená Simona, která se nudí v centru Brna, mě děsí oznámením, že ještě dnes spolu podvedeme jejího manžela.

Neposlušná Jana, znuděná pro změnu ve vlastním RD 5 km od Brna, se mě zase ptá, jestli mezi námi přeskočí jiskra, takže to asi vypadá, že mě kromě na sado¬maso zve také na kovo–elektro. Skutečně po čertech lákavá je i nabídka přísné a kruté dominy Marie, která slibuje, že mi ze života udělá peklo.

Nakonec jsem ale od jisté Sabiny a Renaty přece jen dostal korektní nabídku, kterou lze jen těžko odmítnout: „Splníme ti všechna přání za 26 Kč. Naráz i jednotlivě! Volej.“

Volám už druhý den. Jenže tam mají pořád obsazeno.