Voráč inicioval protest proti podivnému jmenování Karla Buriana šéfem brněnského televizního studia výzvou k jeho odstoupení. Tu podepsaly známé brněnské osobnosti. Voráčovo ocenění můžeme chápat ze dvou hledisek. Za prvé svědčí o statečnosti člověka, který je schopný a ochotný následovat svoje morální zásady bez ohledu na politický a mocenský tlak, který na něho okolní lidé či instituce vyvíjejí.

A za druhé svědčí o tom, že naše demokracie ještě není dost zralá. Zralá na to, aby v souladu se svými morálními zásadami hlasovali všichni. A ne podle finančních, politických, či prostě mocenských tlaků.

Ocenění Jiřího Voráče Cenou Františka Kriegla je satisfakce pro všechny ty, kteří na Burianova pochybení a na jeho sporné jmenování upozorňovali. Tím ale boj nekončí.

Fakt, že Voráč dostal cenu, ještě neznamená, že se brněnské studio České televize chytne za nos, Rada České televize Buriana odvolá a všichni si za zvuků Ódy na radost padnou do náruče v tušení lepších příštích. Můžeme se spíš obávat, že ostatní členové Rady České televize se o to víc zatvrdí, zpochybní hodnotu takové ceny a dál budou trvat na svém. Tedy na tom, že jmenování Karla Buriana šéfem brněnského studia je naprosto legitimní. Legitimní možná. Morální a správné určitě ne.